Politică

Fost ministru: Burduja se plânge degeaba la Bruxelles

“Sebastian Burduja se plânge degeaba la Bruxelles de prețurile mari la energie din România, dacă el, în țară, ca ministru de profil, este parte la ”jaful care se face din buzunarul românilor, pe tot ce înseamnă partea de energie în România”, declară fostul ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

 

„Cine îl oprește pe domnul Burduja să ia măsuri, din poziția de ministru al Energiei, astfel încât România să plătească cel mai mic preț pentru energie din UE?”, întreabă Teodorovici.

 

Fostul ministru susține că Sebastian Burduja trebuie să introducă în consumul intern toată energia produsă de statul român.

 

”În ceea ce privește privații, care produc energie în România, e altă discuție, dar și acolo se poate rezolva. Dar, producția statului sau tot ce produce statul român în companiile în care sunt și privați, cum e Hidroelectrica, să revină consumului intern, asta poate să o facă fără probleme. Exceptând partea privată din companiile de stat, Ministerului Energiei i-ar reveni cel puțin 50%, la o estimare aproximativă, din tot ce produc aceste companii deținute de stat și de privați. Dacă doar această energie ar intra pe piața internă cu prețul de producție și diferența până la prețul de consum ar avea un preț corect, nu ce fac ei astăzi, România ar avea cel mai mic preț al energiei din Europa! România ar trebui să cumpere de pe bursă doar diferența necesară pentru a acoperi 100% consumul intern”, a declarat Eugen Teodorovici.

 

”E o minciună că Bruxellesul nu dă voie” 

 

”Este o minciună ce spune domnul Burduja, că nu îi dă voie Comisia Europeană să facă asta. Să văd și eu unde scrie, negru pe alb, într-o prevedere europeană, că România nu are voie să își bage în consumul intern ceea ce produce în zona publică, la prețul de producție. De ce la alții se poate acest lucru și în România nu se poate? Mai ales că vorbim de țări care nu produc nici pe departe la capacitatea noastră de a produce energie. 

 

Cum am ajuns noi să cumpărăm de pe piața liberă cea mai scumpă energie din UE? Statul român, ca oriunde în lume, nu trebuie să facă profit din această activitate, mai ales pe spatele consumatorilor din România. Veniturile statului ar trebui să vină din impozite și taxe aplicabile contribuabililor, fie că este vorba de companii, fie de persoanele fizice. Hidroelectrica și celelalte perle energetice ale României trebuie să fie ale statului român, și pe hârtie și în realitate. Ministerul Energiei, domnul Burduja, are reprezentant în consiliul de administrație, care ar trebui să urmărească interesul public. Acum, că se fac diverse înțelegeri prin spate, între diverși băieți deștepți, asta e o discuție tipică nouă, României. Cine face treaba asta, ar trebui să fie tras la răspundere de structurile statului român, care ar trebui să vegheze ca astfel de lucruri să nu se întâmple”, a mai spus Teodorovici într-o declarație făcută pentru Risco.ro. 

 

Vizualizări: 1,040

Alte articole din Politică:

Citește și: