Anchetă
Folosește halatul de baie să scape de pușcărie, după ce a lovit intenționat un polițist
Anda Vlădescu, psiholoaga din Buzău care a intrat intenționat în motocicleta unui polițist de la serviciul rutier aflat în urmărirea ei, așteaptă sentința definitivă care se va la Curtea de Apel Ploiești.
Instanța a anunțat pe 22 februarie ca deliberarea, redactarea şi pronunţarea să aibă loc în data de 07 martie 2022. În primă instanța, Anda Vlădescu a fost găsită vinovată pentru ultraj calificat și distrugere, fiind condamnată la 9 ani și 6 luni de închisoare și la plata unor daune în valoare de 200.000 de lei.
Accidentul pe care l-ar fi provocat intenționat Anda Vlădescu s-a petrecut în seara zilei de 19 august 2020 pe un bulevard foarte circulat din municipiul Buzău. Femeia este acuzată că ar fi intrat intenționat cu mașina în motocicleta poliție condusă de agentul Dumitru Adrian Popa, aflat în urmărirea femeii.
Pentru că avea permisul expirat Anda Vlădescu a refuzat să oprească la semnalul agentului de circulație, urmând o cursă nebună cu traversări de intersecții pe culoare roșie. La un moment dat, femeia ar fi tras de volan brusc lovind cu mașina motocicleta care a luat foc după ce s-a izbit de un alt autoturism. Impactul s-a soldat cu rănirea polițistului.
Anda Vlădescu, pe atunci angajată a RAA-PPS și-a recunoscut fapta în instanță, dar a pus totul pe seama unei tulburări psihice. În plus, femeia a avut două explicații pentru care nu a oprit la semnalul agentului, pe de o parte susținând că avea permisul de conducere expirat și i-a fost teamă de consecințe, dar și pentru că băuse un pahar cu vișinată în ziua respectivă.
Deși Vlădescu a încercat să-și justifice gestul, invocând o afecțiune medicală de natură psihologică și a contestat validitatea expertizei neuropsihiatrice întocmită de INML București care a arătat că femeia a avut discernământ când a comis fapta. Este motivul pentru care Vlădescu a solicitat o expertiză paralelă la un alt institut medico-legal din țară, solicitare aprobată de instanța care a judecat fondul cauzei. Rezultatul celei de-a doua expertize a fost unul surprinzător.
”Instanța a constatat că expertul propus de inculpată nu a examinat-o niciodată pe aceasta și nici nu avea o cunoştinţă aprofundată a dosarului cauzei (...)Concluziile s-au întemeiat pe înscrisurile dosarului, fără ca expertul să o examineze niciodată pe inculpată”, se arată în motivarea instanței, potrivit rejust.ro.
Mai mult, judecătorii au apreciat că întregul comportament al Andei Vlădescu, inclusiv apariția sa în fața comisiei medicale în halat de baie, ar putea fi unul simulat dat fiind pregătirea sa profesională. Nici declarațiile martorilor propuși de Anda Vlădescu, care au susținut că femeia ar fi avut în ziua accidentului o stare de agitație pe fondul unei schimbări negative de comportament anterior accidentului nu au fost luate în considerare de instanță.
”...instanța nu le dă nicio interpretare medicală, acesta fiind atributul comisiei care a efectuat examinarea. Constată totuși că și în fața comisiei medicale, inculpata a adoptat un comportament necorespunzător, prezentându-se în halat de baie și cu un prosop în jurul capului. Se mai reține că inculpata este absolventă a unei facultăți de psihologie, că a lucrat un timp în acest domeniu, astfel încât nu este exclusă simularea unor afecțiuni psihice de către aceasta”, se arată în motivarea instanței, potrivit sursei citate.
Ca atare judecătorii din Buzău au arătată că nu au niciun dubiu asupra responsabilității inculpatei, ”instanța constată că sunt întrunite elementele de tipicitate subiectivă ale infracțiunilor de ultraj calificat, în modalitatea tentativei la omor și distrugere, inculpata acţionând cu intenţie directă sau cel mult depăşită”, au concluzionat magistrații buzoieni care au decis ca Anda Vlădescu să primească o pedeapsă de aproape zece ani de închisoare. (Sursa)