Actualitate
Firmă parteneră a CEO, amendată pentru că manipula piața
Tinmar Energy, o firmă parteneră a Complexului Energetic Oltenia, a fost amendată de ANRE pentru că ar fi manipulat piața. E unul dintre cei mai mari furnizori din România. E buturugă mică, dar face profit baban. Are sub o sută de angajați, dar în 2022, a avut o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, cu peste 150% față de 2021 și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%.
În total, patru furnizori au fost amendați cu 200 de milioane de euro de ANRE, amenzi record.
Evident că firma a respins și acuzațiile, și amenda. “Toate tranzactiile de manipulare de piaţă incriminate la nivel european vizează intervale de timp dintre cele 2 tranzacţii de ordinul minutelor sau chiar al secundelor în cadrul aceleasi sesiuni de tranzacţionare. Cele 2 tranzacţii vizate de investigaţia ANRE nu pot fi încadrate în noţiunea de manipulare a pieţei având în vedere distanta mare de timp dintre acestea de aproape 1 lună (29.01-25.02)”, a fost reacția Tinmar.
Cu Tinmar Energy, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să realizeze patru parcuri fotovoltaice cu putere instalată de circa 280 MW, și a unei centrale pe gaze naturale de 475 MW, pe amplasamente ale Complexului. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacitati se ridică la suma de circa 595 milioane de euro.
Miliarde de euro, în pericol
Calendarul estimativ, anunțat anul trecut, prevedea că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze în 2026. E puțin probabil că acest lucru se va și întâmpla ținând cont de faptul că nu e nicio mișcare în teren deși e clar că producătorul de energie, Ministerul Energiei și statul român, până la urmă, trebuie să respecte acest calendar mai ales că e scris cu literă de lege în planul de restructurare.
Sunt șanse mari ca România să riște să piardă bani pentru că nu sunt gata conform planului aceste noi capacități care ar urma să înlocuiască, pe parcurs, energia pe cărbune.
România va trimite cererea de plată nr. 4 din Planul Național de Redresare și Reziliență către Comisia Europeană în trimestrul III 2024, estimează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cererea de plată numărul 4 va avea o valoare totală netă de 2,77 miliarde euro (1,59 miliarde euro – grant și 1,17 miliarde euro – împrumut) și este condiționată de îndeplinirea unui număr de 49 de jaloane/ținte aferente trimestrului I 2023 și trimestrului II 2023.
Unul dintre jaloane sună așa: Reforma pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile. Iar aici, România riscă să rămână corijentă pe mâna ministrului Burduja, declarat de multe voci drept cea mai slabă conducere pe care a avut-o Ministerul Energiei în ultimii zece ani. În ultimele săptămâni, Sebastian Burduja e mai focusat pe campania electorală prematură pe care a început-o în București, unde va candida pentru postul de primar general.
Firmă mică, profit cât casa
Înființat în 2015, Tinmar Energy a ajuns rapid unul dintre cei mai mari furnizori de energie din țară. Companie cu sub 100 de angajați, furnizorul de energie a avut în 2022 o cifră de afaceri de 9,2 miliarde de lei, în creștere cu 157% față de 2021, și un profit de 523,7 milioane lei, cu o creștere de 266%. Firma este controlată de omul de afaceri August Oancea. El este văzut în piață ca un om de afaceri discret, dar, totodată, este considerat "cel mai deștept" băiat din energie din acest moment. Controlează mare parte din piața energiei electrice, nu doar prin Tinmar Energy, ci și prin alte firme, mai mici, dar cu care reușește să obțină profituri uriașe.
Una dintre aceste firme este Solprim. Potrivit datelor disponibile pe Termene.ro, cu doar un singur angajat, furnizorul de energie Solprim SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de 770,8 milioane de lei, în creștere cu 18.346%, și un profit de 103,4 milioane lei, în creștere cu 3.298%. Acționarii firmei sunt Tinmar Energy SA cu 70% și Aderlyne Limited din Cipru cu 30%. Administratorul firmei este Augustin Oancea.
O altă firmă este Eye Mall SRL, care cu trei angajați, a avut o cifră de afaceri de 670 milioane lei, în creștere cu 6.060%, și un profit de 54,7 milioane lei, în creștere cu 345% față de 2021. Acționarii firmei sunt Aderlyne Limited Cipru cu 99,9% și Tinmar Energy 0,001%. Același Augustin Oancea este administrator, după cum dezvăluie Hotnews.
Descoperind toate aceste cifre, nu ne mai miră că Tinmar s-a pus și în cârca Complexului Energetic Oltenia să mai pună de-un profit memorabil.