Anchetă

Fetiță bătută de mama vitregă, în timpul lecției online

O femeie din Târgu Jiu a scăpat de pedeapsă, deși și-a bătut de mai multe ori fiica vitregă, în vârstă de 12 ani, o dată chiar în timpul lecției online, în pandemie. Fata are acum 14 ani.

Prima agresiune analizată de judecători a fost în ianuarie 2021. “În data de 25.01.2021, pe când se afla la domiciliu, în timpul orei de istorie, transmisă ,,on-line”, inculpata ## a intervenit şi, pe motiv că persoana vătămată nu şi-a exprimat dorinţa de a-şi mări nota la materia respectivă, i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare, după care a tras-o de păr şi a lovit-o, cu palma, în zona feţei, acţiunile violente ale acesteia fiind surprinse atât de colegii de clasă ai persoanei vătămate, cât şi de profesorul de istorie, care, ulterior, a contactat-o, telefonic, atât pe inculpată, căreia i-a reproşat comportamentul manifestat, cât şi pe diriginta clasei, căreia i-a relatat cele întâmplate, şi, totodată, prin adresa nr. 175, din 26.01.2021, a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj”, se arată în documentul de la Judecătoria Târgu Jiu.

Deși Protecția Copilului era deja sesizată, fetița a fost bătută din nou. “Agresiunea s-a repetat şi în data de 05.03.2021, în jurul orelor 14:00, în timp ce persoana vătămată se afla la domiciliu, în pauza dintre orele de curs, desfăşurate ,,on-line”, înaintea orei de dirigenţie, când inculpata, pe motiv că minora nu are un comportament adecvat atunci când este alături de colegii săi, a intervenit, din nou, şi a îmbrâncit-o pe aceasta, acţiunea violentă a inculpatei fiind surprinsă de o parte din colegii de clasă ai persoanei vătămate, care, ulterior, i-au relatat cele întâmplate dirigintei”, mai menționează sursa citată.

Pe 8 martie 2021, polițiștii au fost sesizați de directorul școlii că fetița a fost agresată din nou și alungată din locuință.

Din cercetările efectuate, s-a stabilit că minora a stat cu mama ei până la vârsta de zece ani, după care aceasta a vrut să o dea în plasament, din cauza comportamentului dificil al copilului. “Minora a fost diagnosticată cu hiperchinetism şi tulburări de comportament, fiindu-i prescris în acest sens un tratament medicamentos”, mai arată sursa citată. După anul 2018, fata a locuit la tată, în apartamentul închiriat de acesta cu actuala lui soție. În timpul procesului, minora a fost dată plasament la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu Jiu.

Cea acuzată de agresiune și-a recunoscut parțial faptele, dând vina pe mama naturală și pe bunica maternă, care ar fi influența negativ comportamentul minorei. Tatăl fetei a preferat să spună că minora nu a fost agresată.

Ancheta a confirmat agresiunile, nu și partea cu alungatul de acasă, o mătușă susținând că știe de la fată că a plecat de bună voie.

Instanța Judecătoriei Târgu Jiu a stabilit că mama vitregă “nu a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a persoanei vătămate minore”.

Bunica paternă a spus că, în timpul unei vacanțe, fetița a fost lovită de mai multe ori cu pumnii în cap de mama vitregă, dar nu au fost probe, iar tatăl și mama vitregă au refuzat testul poligraf.

Instanța a explicat pe larg de ce femeia nu este pedepsită pentru fapta ei. “Astfel, în privinţa inculpatei,care este o persoană de peste 47 de ani, nu are antecedente penale, această faptă este o excepţie nefericită în existenţa acesteia, a recunoscut integral şia regretat săvârşirea infracţiunilor, actele din dosarul instanţei de fond atestă că infracţiunile pentru care este judecată în prezent inculpata, constituie un incident izolat,fiind adevărat că situaţia generată de pandemia de Covid 19 a potenţat tensiunile şi incidentele intrafamiliale,dar conduita bună a inculpatei înainte de săvârşirea infracţiunii din prezentul dosar, este reliefată de caracterizările depuse, iar la stabilirea sau aplicarea pedepsei, instanţele trebuie să ţină seama de condiţiile concrete de realizare a activităţii infracţionale, de perioada de timp în care s-a derulat aceasta, caracterul continuat sau nu, al infracţiunii”, este o parte din explicație. “Se va însă în vedere că agresiunea fizică exercitată nu a fost una semnificativă prin raportare la cele stabilite în urma expertizării medico-legale ,respectiv că nu prezintă leziuni traumatice externe şi nu necesită îngrijiri medicale , existând în acest sens raporul de expertiză medico-legală”, se mai arată în document.

Ca o concluzie, un copil cu probleme a spus că preferă centrul de plasament, deși are și mamă, și tată, oameni care nu pot însă să înțeleagă problemele cu care se confruntă.

 

Vizualizări: 1,138

Alte articole din Anchetă:

Citește și: