Ultima oră

Federația Națională Mine Energie cere oprirea închiderii unui grup energetic

Federația Națională Mine Energie (FNME), condusă de Dumitru Pîrvulescu, a transmis o solicitare oficială Ministerului Energiei pentru a stopa închiderea definitivă a grupului energetic de la Termocentrala Ișalnița, programată pentru 1 ianuarie 2026. Grupul, aflat în rezervă de capacitate din 1 ianuarie 2024, a fost repornit ori de câte ori a fost necesar pentru echilibrarea sistemului energetic național, inclusiv în perioada recentă de ger.

Potrivit președintelui FNME, solicitarea transmisă Ministerului Energiei se întinde pe șapte pagini și conține argumente economice solide pentru menținerea în funcțiune a grupului de la Ișalnița. „Sperăm ca Ministerul Energiei să analizeze documentul și să permită acestui grup să rămână în piață și după 1 ianuarie 2026. Noi am solicitat doar o cheltuială minimă pentru menținerea lui, fiind un grup mai flexibil decât cele de la Turceni și Rovinari. Costurile necesare sunt chiar mai mici decât la Turceni”, a declarat Dumitru Pîrvulescu.

Pe de altă parte, sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) sunt revoltați de blocarea angajărilor în subunitățile companiei. Președintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, acuză Ministerul Energiei că „mai mult încurcă” activitatea CEO, menționând că, din cauza ordonanței trenuleț, nu se pot face angajări în cariere și termocentrale, unde deficitul de personal este critic.

„Ne descurcăm foarte greu. Ministrul Burduja, în loc să ne ajute, ne încurcă și mai tare. De bine, de rău, am fi putut aduce pensionari sau tineri care să se obișnuiască cu instalațiile. Acum, nu avem personal nici măcar pentru un singur grup, dar suntem forțați să lucrăm cu două blocuri. Oamenii sunt epuizați, muncesc în ture extinse, rămân peste program sau vin din timpul liber. Este a treia săptămână de când funcționăm așa și parcă instalațiile merg din inerție, fără investiții reale”, a declarat Iovan.

Sindicaliștii acuză că Ministerul Energiei acordă atenție termocentralelor doar în perioadele de criză energetică, fără să ia măsuri pentru asigurarea funcționării lor pe termen lung. „Acum, când e nevoie de energie, suntem lăudați, dar după aceea vom fi uitați, așa cum s-a întâmplat mereu. Planul de restructurare al CEO este tergiversat, nu vedem acțiuni concrete, doar vorbe goale”, a adăugat liderul sindical.

În acest context, FNME și sindicatele cer o strategie clară pentru menținerea grupului de la Ișalnița în funcțiune, precum și măsuri urgente pentru suplimentarea personalului în unitățile CEO, astfel încât sistemul energetic național să nu fie pus în pericol.

Vizualizări: 594

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: