Social
Explicația fenomenului din Cheile Sohodolului
Sabin Cornoiu, șeful Salvamont, a explicat cum a ajuns să sece râul Sohodol. În zonă, se manifestă fenomenul de carst. Adică, în zona Cheilor, râul are o albie subterană. Când debitul e mare, apa iese la suprafață, dar în perioadele secetoase cum este cea pe care o traversăm, debitul scade, rămâne în subteran, și mai iese la suprafață abia când se sfârșește zona calcaroasă.
Sabin Cornoiu a subliniat că fenomenul este întâlnit în toate albiile calcaroase în verile secetoase și nici în Cheile Sohodolului nu este prima dată când se întâmplă acest lucru deși imaginile dezolante au speriat unii turiști care au ajuns în zonă.
“Pe acel sector râul are o albie subterana sapata in mii de ani de curgere, iar atunci când are debit mare iese și la suprafața. Dovada sta faptul ca " râul secat" apare câțiva kilometri mai jos , cristalin , rece și la suprafața. Acolo calcarul se sfârșește și râul si-a refăcut drumul doar la suprafața. Al doilea fuior de apa din Sohodol iese chiar în Runcu și cobora la vale formand Jalesul. Fenomenul nu e unic, se întâlnește des în albiile calcaroase. Vreo 10 km mai sus de Cheile Sohodolului, în Cheile Gropului,pe un segment e apa ( Gropul cu apa) , apoi ,după Toaia dracilor intra tot în stanca, restul cheilor rămân seci ( Gropul sec) iar apare reapare ceva mai jos, ieșind din munte în acele spectaculoase izbucuri. Mai mult de atât, fenomenul se întâmplă în fiecare an, deci nimic spectaculos”, a explicat Sabin Cornoiu.
Odată ce nu a mai rămas niciun fir de apă în albie, unii turiști s-au bucurat că astfel pot descoperi cu ușurință peșterile de-a lungul Cheilor Sohodolului. Pentru mulți însă a fost mare uimirea când au văzut că râul a secat la suprafață.
Sursa foto: Oltenia Weather Alert