Eveniment
Energia, la „perfuzii”. Ministrul ne roagă să nu spălăm rufe seara!
Salariații din minerit și energie din Gorj critică declarația ministrului Energiei care îndeamnă românii să nu mai spele rufe seara, între 18 și 21 ca să nu se consume prea multă energie. Asta în loc să fi făcut strategii energetice și să nu mai țină energia la „perfuzii” în plin cod roșu de caniculă.
“Ar trebui să ai dreptul să-ţi aprinzi lumina, să pui maşina de spălat rufe când doreşti. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Naţional, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească maşina de spălat rufe sau de spălat vase sau alţi consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 şi ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus Burduja într-o conferinţă de presă.
Dar ministrul Energiei, dacă ar fi vrut să facă un bine nu făcea și el o strategie energetică de Doamne, ajută?! O strategie care să țină becul aprins și să nu ne mai dea emoții codul roșu de caniculă, râurile secate, lipsa ploilor sau a vântului. Acum nu știm de unde să mai tragem un megawatt ca să nu rămânem în beznă.
Așa a ajuns ministrul să declare că se vor mai pune în funcțiune două grupuri pe cărbune la CEO ca să salveze iar situația și să țină România departe de blackout. Dar ce grupuri? Salariații din termocentrale îi transmit lui Burduja, de la Rovinari, de exemplu, că n-ar avea ce grup să mai repornească. Poate grupul 5. Dar acesta e în lucrări de o veșnicie și nici nu se știe când ori dacă va mai fi folosit deși a înghițit sume uriașe de bani retehnologizarea acestuia.
“Aceste grupuri pe care unii le vor închise, le vor tăiate dau un randament mai bun decât altele din Europa și totuși aceste grupuri funcționează”, a declarat la Radio Infinit Jan Popescu, președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia.
Cum cataloghează sindicalistul afirmațiile lui Burduja? Povești de adormit copiii. „Am văzut declarația domnului ministru și din punctul meu de vedere nu are suport în realitatea de azi. Nu avem ce grupuri să pornim noi, cel puțin la Rovinari. Avem două grupuri cu care funcționăm. Avem blocul 5 care e încă în reparații și sper să-l pornim în acest an. Grupul numărul 3 l-am oprit tot din dispoziția Ministerului. Din punctul nostru de vedere, nimic nu vorbește de cărbune în această strategie energetică națională. Parcă ar fi povești de adormit copiii. Sunt lucruri care nu sunt în concordanță cu realitatea zilei de azi”, a mai declarat Jan Popescu.
În continuare, și Jan Popescu întărește ideea că este imperios necesar ca planul de restructurare să fie renegociat la Bruxelles pentru că România pare decisă doar să taie cărbunele de pe listă deși nu are nimic de pus în loc.
„Din moment ce nu avem nimic pus în loc și energia se tranzacționează la prețuri fantastice, ar trebui ca planul să fie decalat. Oamenii care au ceva în cap vor vedea că în perioade critice, nimeni nu-ți va da un megawatt în plus dacă îi va trebui lui în țara lui”, a mai punctat Jan Popescu.