Actualitate
Energia din România, preț dublu față de Franța sau Germania
Energia electrică este tranzacționată pe bursa românească (Piața Zilei Următoare) la un preț dublu față de piețele vestice. Prețul pe piața spot din România a crescut foarte mult, chiar dacă nu mai sunt temperaturi caniculare, în condițiile în care un reactor nuclear de la Cernavodă este oprit.
Este o situație similară celei din luna iulie, când prețurile au explodat, după ce Unitatea 1 a fost oprită exact când temperaturile au început să revină la normal.
Energia care va fi livrată miercuri, 28 august, a fost tranzacționată pe Piața Zilei Următoare cu un preț mediu de 190 euro / MWh. În condițiile piața românească este direct conectată cu țările din jur, prețuri mari sunt și în Bulgaria (190 euro / MWh) și Ungaria (183 euro / MWh).
Pentru comparație, în țările vestice, energia este tranzacționată pe piețele spot la prețuri de două ori mai mici: Franța (89 euro / MWh), Germania (96 euro / MWh), Spania (108 euro / MWh).
Cum cresc prețurile după oprirea reactorului de la Cernavodă
În urmă cu două zile, energia din România era vândută cu un preț mediu de 163 euro / MWh. Și acesta era un nivel ridicat față de vestul Europei, unde prețurile se mențin constant în jurul valorii de 90 euro / MWh. Acest preț ridicat în România era pus pe seama caniculei.
Deși a trecut perioada caniculară, prețurile nu au scăzut, ci dimpotrivă, motivul fiind oprirea Unității 1 de la Cernavodă. Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în data de 26 august 2024 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei, la protecția unui transformator de evacuare putere, potrivit unei analize publicate de Hotnews.ro.