Actualitate

Efectele dezastrului de la Pinoasa: Nu e cărbune pentru funcționarea grupului 5 de la Rovinari

 Data la care grupul 5 de la Termocentrala Rovinari ar trebui să fie cuplat la Sistemul Energetic Național, vehiculată în luna august, ar fi 22 septembrie. Numai că Termocentrala Rovinari nu dispune cărbunele necesar pentru trei grupuri energetice, problemă care nu pare să-i preocupe pe șefii CEO. ”Nu e cărbune pentru grupul5”, arată salariații din termocentrală.

În ultima situație prezentată de ministrul Burduja sunt stocuri de 500.000 de tone, aflate în depozitele CEO. Dar, o termocentrală care trebuie să funcționeze cu trei grupuri are nevoie de până la 18.000 de tone de cărbune zilnic. ”Probleme ar fi la punerea în funcțiune a celui de-al treilea grup de la Rovinari, grupul 5, termocentrală care funcționează acum cu două grupuri.

În acest caz, cărbunele este insuficient. Cele două grupuri consumă între 16.000 – 18.000 de tone în 24 de ore, la Rovinari ar fi pentru 12 zile, cu al treilea, grupul 5, atunci vor fi consumate 100.000 de tone în câteva zile. Un grup consumă în medie 7.500 de tone de cărbune în 24 de ore.

Cărbunele nu e suficient dacă vine o iarnă grea, când nu se poate exploata în cariere…”, a declarat, în urmă cu o săptămână, liderul sindical Constantin Mitrescu, în presa locală.

Când dealul a alunecat și a îngropat patru utilaje la Cariera Pinoasa, în data de 2 august, anul acesta, s-a știut că Termocentrala Rovinari va avea probleme. Cariera producea până la 4.000 de tone pe zi. ”S-a spus că Pinoasa dădea câte 2.500 de tone de cărbune pe zi. Fals! Această carieră producea spre dublu față de cât au comunicat ei.

Utilajele sunt in pământ, trei sunt prinse. Au mințit ca să diminueze din efect”, a spus un salariat al carierei, după dezastrul din 2 august.  Numai că ministrul Burduja n-a găsit nicio minciună, niciun prejudiciu, iar vinovațiideclarați au fost seceta și cutremurele.

Vizualizări: 2,208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: