Actualitate

Ecologizările din cariere, obligatorii doar pe hârtie. În realitate, dezastru!

Obligatorii în teorie, ignorate în realitate! Cam așa stau lucrurile când vine vorba de ecologizările carierelor care se închid în județul Gorj. Deși Complexul Oltenia ar trebui să se ocupe de lucrări, să redea terenurile în circuitul agricol, acest lucru nu se întâmplă, iar fostele cariere miniere se transformă, cu trecerea anilor, în lacuri uriașe care pun în pericol comunități, dar și clima întregului județ. În tot acest timp, România închide mineritul, dar cumpără energie foarte scumpă de la străini care știu cum să aibă grijă de minerit. Să respecte legea, Complexul ar trebui să se întoarcă în timp cu vreo 30 de ani.

 

Semnalul de alarmă a fost tras, din nou, în această privință de președintele Federației Naționale Mine Energie. Dumitru Pîrvulescu a declarat că la Pinoasa, se poate întâmpla oricând un dezastru din cauză că a fost lăsată de izbeliște cariera. La fel, și utilajele.

 

 

„Cariera Peșteana e la foarte mică distanță de satul Hotăroasa. Nu poți să lași ditamai taluzul în apropierea unui sat că, la un moment dat, poate să o ia la vale cum a luat-o la Pinoasa. Și atunci, ce se întâmplă cu satul ăla? Ar trebui să fie planuri pentru ecologizare, dar eu nu am văzut nimic. S-a mers așa ca să nu se oprească, dar nu s-a făcut nimic în nicio carieră. A mai fost nevoie de cărbune, s-a tot dat. Suntem în anul în care trebuia să înceapă ecologizarea acolo și trebuia să se scoată utilajele și nu s-au scos. Nu mai ai cu cine să le mai scoți, că nu mai sunt oameni. Au plecat foarte mulți la pensie pentru că era o carieră foarte îmbătrânită. Plus că parte din salariații mai vechi au plecat în carierele care au un viitor mai relativ”, a declarat Dumitru Pîrvulescu la Radio Infinit.

 

Acesta a atras atenția că aceste lacuri ar putea schimba și clima județului.

„Vom avea mai multe lacuri mari care vor influența și clima în județul Gorj. Când ai sute de hectare de apă, normal că o să influențeze clima în Gorj. Ar trebui să se întoarcă în timp încă 30 de ani în timp și să introducă sute de milioane de metri cubi de pământ”, a mai explicat Dumitru Pîrvulescu.

Vizualizări: 989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: