Actualitate
Ecologiștii merg luni la Bruxelles să pună frână CE Oltenia. La Gorj, trădare, dezbinare și nepăsare!
Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale se vor întâlni luni, 31 mai, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru a cere un plan de restructurare mai “ambițios” la Complexul Energetic Oltenia. Asta în condițiile în care ministrul Virgil Popescu, de la Energie, anunța că luna viitoare planul va fi aprobat.
Principalele critici aduse de organizaţiile de mediu se referă la continuarea exploatării cărbunelui după anul 2030 şi instalarea de noi capacităţi pe bază de gaze fosile care vor deveni active nerecuperabile şi vor îngreuna tranziţia energetică.
Cele șase organizații sunt CAN Europe, Greenpeace, Bankwatch, Europe Beyond Coal, European Environmental Bureau și ClientEarth.
Nu este deloc clar ce vrea România cu privire la cărbune. Dacă în privința huilei din Valea Jiului s-a stabilit ca termen de închidere 2032, în privința lignitului nu a fost făcut un anunț oficial.
Pe planul propus de CE Oltenia și aflat în analiză la Bruxelles ar rămâne din 2030 cinci grupuri energetice pe cărbune și carierele miniere aferente. Pe de altă parte, au circulat diverse documente guvernamentale în care 2032 era trecut ca an de final al cărbunelui în România sau în care CE Oltenia era trecut cu două grupuri la Rovinari, și acelea în rezervă.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050, investiţiile noi în exploatarea cărbunelui şi gazelor fosile trebuie oprite acum!!! Fantastic! Trebuie să reiau din nou că în Germania (Dattlen) și nu numai, duduie centrale pe cărbune inaugurate anul trecut, centrale a căror durată de viață depășește 40 de ani!!!
Ei pe ce strategie și legislație funcționează? Poate ne răspund trădătorii politici sau "găinile cu pene" care încă mai pun botul când li se arată druga de porumb, dar nu gustă boabele!! (vă știți voi)
Planul teritorial pentru tranziţie justă nu a putut fi finalizat în Gorj în lipsa unor informații certe legate de forma în care va fi aprobat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care este cel mai mare agent economic din Gorj. Incertitudinea ar putea fi spulberată în iunie, când Comisia Europeană va lua o decizie. Este atât de evidentă strategia de bulversare/ tărăgănare a lucrurilor, însă lipsa noastră de reacție permite acest lucru.
Urmăriți prețul de achiziție al certificatelor, după îndelungi "negocieri'' cu na-ți-o ție, dă-mi-o mie, am plătit de ne-au sărit ochii. CEO este mitraliat pe toate flancurile, însă noi... somn, somn tată, somn! Primul și cel mai important pas către pierderea independenței energetice a României este ca și făcut. Asta pentru că noi suntem caracterizați de 3 termeni: trădare, dezbinare și nepăsare!