Actualitate
După ce distrug grupurile pe cărbune, va crește taxarea energiei pe gaze
Grupurile pe cărbune vor trebui închise în câțiva ani la nivel european, mai ales în țările care nu știu să își apare interesele.
România se bazează pe un procentaj de 20% de energie produsă în bază de cărbune și cam 15% pe gaze naturale. Deja se știe la nivel european că, după ce va fi impusă închiderea termocentralelor pe cărbune, vor fi luate în vizor cele pe bază de gaze naturale, cărora li se impun niște limite de poluare care încă nu sunt posibile tehnologic.
A spus-o și ministrul Energiei, Virgil Popescu. “O emisie de CO2 de 100 de grame per kilowatt nu cred că este posibilă în momentul de față, nu cred că avem tehnologie, așa cum era propunerea inițială, pentru a putea fi implementată în România”, a spus ministrul Energiei în cadrul unei conferințe pe teme de energie.
Popescu a precizat că energia pe gaz este doar o etapă intermediară de trecere spre energie verde. “Trecerea de la cărbune la regenerabil prin gaz este o necesitate pentru noi și aici vorbim despre capacități de producție a energiei electrice: transformarea din cărbune pe gaz. Vorbim despre Complexul Energetic Oltenia, unde suntem într-un plan de restructurare și vorbim despre investiții de peste 1,2 miliarde de euro, însemnând gaz și regenerabil: 700 MW regenerabil, putere instalată”, a spus ministrul.
Planul final este trecerea la energie verde, deși România nu are nici clima, nici relieful pentru a-și asigura autonomia energetică din soare și vânt. “Pentru prima dată, Marea Neagră este trecută în documentele Comisiei Europene ca potențial de producere a energiei electrice eoliene. Evident, când vorbim de componenta de energie regenerabilă, de solar și de vânt, vorbim și de stocare, pentru că dacă vrem cu adevărat ca în 2050 să fim neutri din punct de vedere al carbonului, trebuie să găsim soluțiile în așa fel încât atunci când nu avem soare, nu avem vânt, să putem să avem energie, iar unele din tehnologiile disponibile sunt capacitățile de stocare ale energiei electrice, care poate fi atât pe baterii, cât și alt tip de stocaj de energie”.
Este în discuție în interiorul Ministerului Energiei o strategie pentru hidrogen. Lucrăm la un grup de lucru pentru a putea să ne apucăm de această strategie pentru hidrogen”, a mai spus ministrul.