Anchetă
DOVEZI! Managerul Serviciului de Ambulanță, profund penal! Scamiștii lui Mitroi rup ușa prefectului!
După o săptămână de la decesul inspectorului DSP, Adrian Dobrin, ambulanța care l-a transportat pe acesta de la Tg-Jiu la Râmnicu-Vîlcea, unde a fost nevoită să intre la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, din cauza problemelor la instalația de oxigen, încă era trimisă în curse.
Reamintim, ambulanța e una de tip C2, cu medic, care este trimisă la pacienți aflați în stare critică.
În jurnalul de bord al autospecialei din data de 12 martie, echipajul medical a consemnat că ”instalația de oxigen este defectă; aspiratorul portabil nefuncțional (nu ține încărcat); cablu ventilator este pe GJ.08.ATI; cabluri suplimentare pentru monitor și ventilator”. Cu toate acestea, ambulanța a fost trimisă, în acea tură de zi, la trei solicitări.
În ziua următoare, pe 13 martie, a fost trimisă la o solicitare, iar echipajul a menționat, în jurnalul de bord, aceleași defecțiuni: ”cablu alimentare ventilator și aspirator, luate de pe 08.ATI; instalația de oxigen defectă; aspirator portabil nefuncțional (nu ține încărcat)”.
Pe 14 martie, ambulanța nu a fost trimisă la niciun caz, însă echipajul medical a făcut mențiunea cu privire la ”instalația de oxigen defectă”.
Abia pe data de 18 martie, adică după 12 zile de la momentul decesului lui Adrian Dobrin, apare pentru prima dată mențiunea că ”s-a rezolvat defecțiunea de la instalația de oxigen”.
Culmea, toate astea aveau loc în timp ce Corpul de Control al Instituției Prefectului - Județul Gorj se afla la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) și efectua verificări cu privire la modul în care conducerea instituției ”a asigurat condițiile, echipamentele și materialele necesare intervenției, în scopul asigurării asistenței medicale de urgență și transportul medical pentru transferul pacientului Adrian Dobrin la Spitalul Universitar București”.
Cu alte cuvinte, managerul SJA, Constantin Mitroi, nu s-a deranjat deloc după moartea inspectorului Dobrin, să tragă ambulanța pe dreapta și să solicite firma care asigură service-ul aparaturii medicale pentru a remedia problemele apărute la instalația de oxigen, ci a trimis-o în continuare la solicitări, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, cu instalația defectă.
Aceste aspecte frizează în mod evident penalul, iar Corpul de Control al prefectului a sesizat IPJ Gorj cu aspectele constatate, care relevă elementele constitutive ale infracțiunii de neglijență în serviciu, numai că cercetările polițiștilor ar putea fi extinse, mai ales că filele din registrul de bord din data de 6 martie, ziua morții inspectorului Dobrin și 8 martie, în care un medic a consemnat, din nou, că instalația de oxigen este defectă, au dispărut.
Între timp, managerul Constantin Mitroi nici nu se gândește să demisioneze, ba mai mult și-a trimis scamiștii să-l convingă pe prefectul Corneliu Răducan Morega cât de competent este el. Solii lui Mitroi știu bine poteca până etajul 1 al Palatului administrativ, pentru că, de fiecare dată când un prefect a dispus verificări la Serviciul de Ambulanță, au năvălit să-l apere pe cel care le-a angajat toate rudele în instituție.
Nici dinspre Ministerul Sănătății nu se întrezărește vreo măsură în legătură cu cele întâmplate la SJA Gorj, cu toate că, pe baza raportului Corpului de Control, trebuia sesizată comisia de disciplină care să-l cerceteze pe Mitroi.
Trebuie reamintit faptul că Adrian Dobrin, inspector șef la Inspecția Sanitară de Stat din cadrul DSP Gorj, a decedat la data de 6 martie a.c. în spitalul de la Râmnicu-Vîlcea, iar la acel moment au apărut informații potrivit cărora aparatul de oxigen din ambulanța care-l transporta era defect.
Dobrin avea 48 de ani și a fost preluat de o ambulanță din spitalul din Târgu-Jiu, unde fusese adus pentru investigații suplimentare de la spitalul Tg-Cărbunești, în care era internat de pe 2 martie, fiind infectat cu SARS-CoV-2 și pneumonie acută severă bilaterală, și urma să fie transferat la o unitate medicală din București.