Anchetă

Dovada că USR și PNL au fost pe mână când și-au bătut joc de legea pentru pensionarea minerilor

Legea care ar fi trebuit să permită pensionarea minerilor și energeticienilor la 52 de ani nu este aplicabilă, deși a intrat de o lună în vigoare. Peste trei mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia ar fi trebuit să fie deja la pensie.

Legea se presupune că a fost făcută așa cum au vrut protestatarii din Piața Prefecturii, sub directa îndrumare a lui Radu Miruță. Totodată, doar amendamentele acestuia au fost aprobate la vremea respectivă, toată lumea susținând sus și tare că nu este cazul de nicio ajustare a legii. Aici a fost marea greșeală. Spun marea greșeală, fiindcă știm cu toții că în Romania orice lege este interpretabilă, de la unghiul din care o privești și până la potrivirea silabelor. 

Acum, sindicatele protestatarilor revin și spun că au făcut o ordonanță cu care guvernul să completeze legea, astfel încât să o facă aplicabilă. Șoc, șoc, șoc! Textul din viitoarea ordonanță este fix textul propus în parlament de deputatul Adrian Solomon de la PSD și respins în bloc de PNL și USR. Puteți să vă mințiți, spunând că a fost o întâmplare, dar dacă faceți un efort și citiți, o să vedeți că nu a fost așa.

Iată primul amendament propus de Solomon. “La articolul 30, după alineatul (43) se introduce un nou alineat, alineatul (44), cu următorul cuprins: (44) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă".

Iată și cum a argumentat Solomon: “Prevedere necesară, pentru a face aplicabile măsurile propuse, similar altor categorii de activităţi încadrate în grupe de muncă superioare care au fost introduse prin ordonanţe de urgenţă. Neasimilarea perioadelor anterioare nu va face posibilă aplicarea reducerii de vârstă întrucât persoanelor respective nu li s-a recunoscut grupa de muncă şi, ca atare, nu pot beneficia de reducere”. Ați înțeles? Ne place sau nu, omul a spus clar, în parlament, acolo unde conta, că fără acest amendament legea nu este aplicabilă. Și Solomon nu era chiar oricine, era vicepreședinte al Comisiei de Muncă și chiar președinte în mandatul precedent.

Vreți să vă spunem acum și cum au argumentat PNL și USR respingerea amendamentului? Iată: “Respins la vot. Nu sunt identificate sursele de finanţare ale majorărilor de cheltuieli necesare aplicării măsurii propuse”. Ați înțeles? Nu a fost vorba decât de bani, de nimic altceva. Pentru recunoaștere unor drepturi de care au fost privați minerii și energeticienii nu au bani. Mai ușor a fost să bulverseze atâția oameni! 

Ei bine, Solomon a mai făcut un amendament, prin care să fie clar că și perioadele lucrate până acum în cariere miniere și termocentrale vor fi asimilate condițiilor speciale, adică grupei I de muncă. Și acest amendament a fost respins.

Iată amendamentul: “După articolul 562 se introduce un nou articol, articolul 563, cu următorul cuprins: Art. 563. - (1) Prin excepţie de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art.30 alin.(1) lit.i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi. (2) Pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 25 de ani".

Iată argumentele lui Solomon: “Prevedere necesară, pentru a face aplicabile măsurile propuse, similar altor categorii de activităţi încadrate în grupe de muncă superioare care au fost introduse prin ordonanţă de urgenţă”.

Iată motivul pentru care parlamentarii PNL și USR au votat împotrivă. “Respins la vot. Nu sunt identificate sursele de finanţare ale majorărilor de cheltuieli necesare aplicării măsurii propuse”.

Vreți să știți cum arată propunerea de Ordonanță de Urgență trimisă de liderii protestatarilor la Ministerul Muncii, pentru modificarea legii? Ați ghicit, arată ca amendamentele lui Solomon de acum câteva luni. "Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă prevăzut la alin. (1), litera i) perioada anterioară datei de 01 aprilie 2001, precum și perioada de la 01 aprilie 2001 și până la întrarea în vigoare a Legii 197/2021, în care salariații au desfășurat activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui, pentru locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare datei de 01 aprilie 2001 în grupa l și ll de muncă”, este textul postat de liderii protestatarilor pe paginile de socializare.

După cum știți, proiectul de lege a fost făcut în vara anului trecut de parlamentari PNL din Hunedoara, a trecut prin adoptare tacită la Senat. Au fost alegeri, oamenii au fost păcăliți la vot, ca de fiecare dată, iar proiectul a fost blocat luni bune la Camera Deputaților. Asta până în iulie, când a fost adoptat într-o formă neaplicabilă, redactată, repet, de Radu Miruță, deputat USR. 

În august a intrat în vigoare, în septembrie am aflat că au fost respinse cererile de pensionare și că trebuie modificată legea. Este deja clar că o să mai vorbim și anul viitor de acest subiect, timpul trece în defavoarea oamenilor care muncesc, dar cei care au confiscat subiectul pensionării minerilor și energeticienilor reușesc în continuare să îi păcălească pe oameni. 

Asta este politica pe care o încurajăm noi, românii. Uităm că este vorba despre noi și că miza noastră este să ne atingem un obiectiv, lăsându-ne luați de valul propagandei politice. Ulterior, când ne dezmeticim realizăm încă o dată că am fost complici la propriul declin.

Unitate! Asta îi caracteriza acum mulți ani pe mineri și energeticieni. De asta au nevoie și acum, de unitate, nu de dezbinare. Nu au nevoie să se lipească politic de nimeni, pentru că s-a văzut unde duce asta. Încercați să aveți o voce comună, puternică, pentru a fi auziți în hărmălaia asta politică.

Vizualizări: 12,916

Alte articole din Anchetă:

Citește și: