Actualitate
Două măsuri urgente pe care trebuie să le ia guvernul legat de termocentrale
Guvernul a renunțat pe ultima sută de metri la "închiderea definitivă și ireversibilă a grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă", trecând în ordonanța pentru decarbonizare "închiderea și conservarea lor".
Sunt însă două probleme care trebuie rezolvate urgent. Prima este legată de posibilitatea Complexului Energetic Oltenia de a folosi grupurile energetice aflate în conservare. Compania și-a asumat închiderea a două grupuri anul trecut și mai urmează încă două la finalul acestui an. Cererea mare de energie pe cărbune ar face eficientă repornirea grupurilor oprite, dar CE Oltenia nu poate face asta fără o renegociere a planului de restructurare. O renegociere care este și nu este la îndemâna companiei, fiind nevoie de un sprijin de la nivel guvernamental. Acum degeaba bagă grupurile în conservare, dacă nu le poate reporni când are nevoie.
O a doua problemă este legată de cine suportă costurile conservării grupurilor. Guvernul este cel care trebuie să găsească un mecanism de finanțare, pentru că nu CE Oltenia are nevoie să producă mai multă energie, ci România are nevoie de această energie Grupurile vor putea fi pornite doar când solicită dispecerul energetic național, dar conservarea și pornirea unui grup energetic costă, iar guvernul nu a lămurit de unde vin banii.
Este bine că ordonanța pentru decarbonizare nu a mai prevăzut demolarea imediată a grupurilor energetice, dar mai este nevoie de alte măsuri pentru ca țara să poată beneficia de energia produsă de acestea.