Actualitate

Doar norocul nu ne-a lăsat în beznă

Ministerul Energiei nu a avut nicio reacție oficială până acum cu privire la pana majoră de curent care a afectat toate țările din jur, dar expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a declarat că doar șansa a făcut ca România să nu fie afectată.

 

HotNews.ro l-a întrebat pe Chisăliță cum a scăpat România de black-out-ul de ieri din Balcani, având în vedere că un incident similar, care a avut loc în 8 ianuarie 2021 tot în acea zonă, a lăsat fără curent nord-vestul României.

„Nu am avut nimic nici în plus, nici în minus, a fost pur și simplu șansa. În 8 ianuarie, când a fost black-out tot în zona aceasta, România a fost cea mai afectată. Acum am avut noroc”, a răspuns Chisăliță.

Încă nu se știe ce s-a întâmplat ieri și durează câteva luni până când se elucidează cauzele. După incidentul din 8 ianuarie 2021, raportul privind cauzele a venit după o jumătate de an.

„Nu cred că a fost o problemă legată de caniculă și de consumul mare. Poate este posibil să fi contribuit, dar nu poate fi aceasta cauza unui black-out. Cel mai sigur ceva a cedat, o stație, din ce m-am documentat specialiștii spun că ar fi fost în Muntenegru. A picat undeva un sistem, sistemul a mers în lanț și care a fost veriga cea mai slabă aceea a picat. Nu a fost veriga Serbia-România, cum s-a întâmplat data trecută, ci a fost probabil înspre coasta adriatică, Bosnia-Croația. Deci nu este niciun motiv de laudă pentru România că avem un sistem superior celor din țările din jur”, a completat specialistul.

În opinia sa, nu a fost un vârf de consum mult mai mare decât în mod obișnuit, chiar dacă suntem în plin val de caniculă.

Întrebat dacă, pe această logică, există riscul ca România să intre în black-out oricând, el a precizat că este puțin probabil ca o singură țară să intre în black-out, pentru că acum toată regiunea este interconectată.

Vizualizări: 994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: