Anchetă

”Doamna OMV” din CE Oltenia, afaceri mari cu energie verde

 Fosta directoare în CE Oltenia, membră a directoratului companiei pe vremea când Virgil Popescu era ministru al Energiei, și-a continuat cariera în domeniul energetic, după ce a pus bazele închiderii producătorului de energie pe cărbune din Gorj. Imediat după plecarea de la CEO, aceasta a preluat conducerea unui ”dezvoltator de top în domeniul energiei regenerabile”, OX2, care vinde acum în România un parc eolian de 99 MW.

Lăcrămioara Diaconu Pințea, ”doamna OMV din CEO”, a ajuns în urmă cu trei ani la cârma companiei din Gorj și a pus bazele afacerii Complexului Energetic Oltenia cu OMV: ”Austriecii vin cu 15% din valoarea investiției, dar primesc 50% curentul electric obținut, pe lângă sute de hectare de teren, care trec din proprietatea CE Oltenia în cea a OMV”, scria presa centrală în 2022, când directoareas-a decis să plece din CE Oltenia, cu demisie. 

În zilele noastre, afacerea pusă la cale de Lăcrămioara Pințea, adică parteneriatul CEO- OMV nu există în realitate, ci doar pe hârtie, dar directoarea își continuă cursul profesional la OX2, unde este country manager: ”OX2 a încheiat un acord de vânzare a unui proiect eolian onshore de 99,2 MW în România către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors și Trafigura.

Acordul include construcția parcului eolian, iar valoarea contractului este de 214 milioane euro”, arată presa de profil. „Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziția noastră pe o piață în ascensiune. Prin gestionarea întregului ciclu de viață al proiectului, de la dezvoltare la operare, asigurând și un PPA (contract bilateral pe termen lung) pe 12 ani, creăm valoare tangibilă și pe termen lung contribuind semnificativ la tranziția energetică”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.

Este clar că tranziția de la cărbune la energie verde s-a realizat în cel mai bun mod pentru directoarea Pințea. Pentru Gorj, nu.

Vizualizări: 4,147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: