Anchetă

Directorii de școli și profesorii, amenințați de șefa ISJ Gorj

Adresă extrem de controversată transmisă de șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj directorilor de școli. Totul a pornit de la faptul că mii de profesori din Gorj își cer drepturile în instanță, iar școlile nu ar apăra interesul statului.

“Unitatea de învățământ, reprezentată prin director, care nu comunică precizări la organul de urmărire penală cât și la instanța de judecată, acte doveditoare în susținerea cauzei și apărarea intereselor instituției, poate fi amendată judiciar”, a transmis Dana Constantinescu, inspector școlar general.

În aceeași adresă din 6 aprilie li se comunică directorilor că ei nu pot face plângere împotriva școlilor pe care le conduc, pentru că ar avea atât calitatea de angajat, cât și de angajator, astfel că ar fi în conflict de interese.

Adresa a determinat o reacție virulentă a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, care a acuzat-o pe șefa ISJ Gorj de o crasă necunoaștere a legii. “Conținutul este plin de amenințări la adresa reprezentanților legali ai unităților de învățământ”, arată FSLI, atrăgând atenția autorilor adresei că amenințarea și abuzul în serviciu prin îngrădirea drepturilor persoanei constituie infracțiuni.

În scurt timp de la reacția sindicatelor, ISJ Gorj și-a anulat propria adresă. “Revenim la adresa nr. 7877 din 06.04.2022 și vă aducem la cunoștință faptul că informațiile transmise în această se suspendă până la o dată ulterioară”, scrie Dana Constantinescu într-o adresă din 7 aprilie.

De altfel, cei de la sindicat i-au scris șefei ISJ Gorj ca la copiii mici că nu directorii au calitatea de angajator, ci școlile, că legiuitorul a prevăzut deja conducerea colegială a unităților de învățământ, astfel că atunci când un director este implicat într-un proces, există consilii de administrație și directori adjuncți care pot reprezenta interesele școlii.

“Cât timp directorii unităților de învățământ sunt membri de sindicat, organizația din care fac parte au dreptul de a formula acțiune în numele lor”, a mai transmis FSLI într-o adresă de patru pagini.

Simion Hăncescu, președintele FSLI, a cerut în mod expres revocarea adresei amenințătoare, ceea ce ISJ Gorj a și făcut.

Pe rolul instanțor din Gorj sunt înregistrate mii de procese, în care profesorii cer drepturi salariale care le-au fost ciuntite, referitoare în principal la plata orelor de dirigenție, dar și a altor drepturi. Profesorii câștigă procesele pe bază rulantă, mai ales că precedentul este deja creat.

 

 

Vizualizări: 9,467

Alte articole din Anchetă:

Citește și: