Actualitate

Director de termocentrală: Fotovoltaicele sunt proiecte fantasmagorice

Fotovoltaicele sunt proiecte fantasmagorice! O spun directorul Termocentralei Rovinari, Laurențiu Ciurel. A subliniat, în același timp, faptul că nici când vor fi puse în funcțiune fotovoltaicele nu se vor putea închide de tot grupurile pe cărbune. 

 

Laurențiu Ciurel a și explicat de ce: “Înlocuim cărbunele cu fotovoltaice? N-are nicio legătură! Parcurile fotovoltaice merg șase ore pe zi. Nouă ne trebuie energie seara, la vârf, când costă aproape o mie de euro megawattul și se importă două mii. Nu avem genul ăsta de energie. Ce ne furăm căciula?”.

Mai mult decât atât, Ciurel a comentat și stadiul în care se află proiectele care ar trebui să fie o alternativă la cărbune: centralele pe gaz și parcurile fotovoltaice. Niciun proiect nu se știe când va fi gata pentru că termenele au fost amânate cu cel puțin doi ani. 

„Treaba asta cu parcurile fotovoltaice. Cineva ar trebui să se uite mai atent pe proiectele astea. Eu cred că nu s-au făcut până acum niciuna care să lucreze așa de scump. Au ajuns prețurile la 500 de mii de euro pentru un megawatt fotovoltaic, chiar mai jos. Unii vorbesc de 2-300 de mii. Aici, când ai atât teren la dispoziție, adică evacuarea de putere de sistem, în proiectele noastre, un megawatt e un milion. Or fi ei bani de la UE, dar sunt proiecte fantasmagorice. Să nu mai vorbesc că gazul la Ișalnița, licitația e prin octombrie, poate să dureze un an, intră proiectare, execuție, vă dați seama câți ani, dar noi închidem și termenele de punere în funcțiune pentru ceva realist e 2028-2029 poate”, a mai spus Ciurel la Radio Infinit.

Vizualizări: 8,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: