Social
Diabetul zaharat la copii
Material realizat de dr. Alina Boantă, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
Numărul pacienţilor cu diabet din România a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, conform celor mai recente cifre publicate de Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate (CNAS). Numărul pacienţilor diabetici a urcat de la 860.558 în 2018 până la 1.121.651 în 2022. În județul Gorj vorbim despre peste 22.000 de pacienți înscriși în Registrul Județean de Diabet.
Stilul de viaţă din ce în ce mai dezechilibrat, cu alimentaţie bogată în glucide rafinate, lipide saturate şi lipsa mişcării favorizează apariţia diabetului.
La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în cadrul Compartimentului de Diabet au fost internați (internare continua și internare de zi) de la începutul anului și până în prezent aproximativ 600 de pacienți cu Diabet zaharat, mulți dintre ei fiind deja în stadiul de complicații cronice majore. De asemenea, la Cabinetul de Diabet Zaharat din Ambulatoriul Integrat au beneficiat de consult de specialitate, rețete etc peste 8.200 pacienți.
Corpul oricărei persoane, fie copil, fie adult, are nevoie de insulină pentru a transforma glucidele (zaharurile obținute din hrană) în energie. În lipsa insulinei, zaharurile rămân în sange, cauzând probleme grave de sănătate.
Cu toate că un copil diagnosticat cu diabet primește o veste terifiantă, acesta poate trăi o viață lungă și sănătoasă dacă învață să gestioneze, alături de părinții săi, diabetul zaharat de tip 1.
Diabetul zaharat (DZ) la copii este în majoritate de tip 1, caracterizat prin deficit absolut de insulină. Cauza principala a Diabetului de tip 1 o reprezintă autoimunitatea-producție de către organism de autoanticorpi care distrug celulele beta pancreatice, cele care secretă în mod normal insulina, astfel apărând deficitul secretor de insulină și necesitatea administrării ei din exterior.
Când vine vorba despre incidența cazurilor de DZ tip 1 la copiii din județul Gorj, vorbim doar de pacienții cu vârsta sub 18 ani (cei de peste 18 ani diagnosticați cu Dz tip 1 intră în rândul adulților) - au fost înregistrate 9 cazuri noi în anul 2021, 6 cazuri noi de DZ tip 1 la copii în 2020, 5 cazuri noi de DZ tip I în 2022, potrivit datelor din Registrul Județean de Diabet Gorj. În total, vorbim despre 45 de copii înregistrați în acest Registru Județean, dar trebuie făcută mențiunea că pot exista și alți pacienți care se tratează în alte județe (alegerea părinților) și nu apar înregistrați în acest Registru.
Simptomele diabetului zaharat sunt: poliurie-urinări frecvente, nocturne; polidispsie-cosumul unor cantități crescute de lichide; sete intensă; scădere ponderală marcată în ciuda ingerării unor cantități crescute de alimente (polifagie) etc.
Diabetul poate fi diagnosticat pe baza simptomelor, prin analize de laborator cu ocazia unor infectii, prin cetoacidoza-cetoacidoza inaugurală este atunci când copilul este deshidratat intens, cu stare generală alterată, somnolent și se poate ajunge până la stadiul de comă, prezintă deficite electrolitice severe, necesitând internare în secțiile de terapie intensivă, administrare de soluții perfuzabile în cantități crescute pentru a combate deshidratarea și a reduce deficitul hidroelectrolitic și administrarea de insulină pentru a scădea valorile glicemice și a scădea producția de corpi cetonici. Încă de la diagnostic, pacienții trebuie investigați și pentru alte patologii autoimune cu care Diabetul zaharat tip 1 se poate asocia.
Copilul și părinții săi necesită instruire în ceea ce privește: regimul alimentar-calcului hidraților de carbon (a glucidelor din alimente), orarul meselor, distribuirea cantităților de hidrați de carbon (HC) pe mese. Ei învață ce procentaj de hidrați de carbon are fiecare 100 g de produs, urmând ca apoi, cu ajutorul regulei de 3 simplă, să își calculeze cantitatea de HC existentă în alimentele consumate. Alimente consumate de către copil trebuie cântărite înainte pentru a putea calcula numărul de HC (glucide).
De asemenea, și părinții și copiii cu diabet învață despre administrarea insulinei. Regimul potrivit de insulinoterapie la copii este reprezentată de regimul Bazal-Bolus cu 4 injecții de insulină/zi (3 injectii prandiale –înainte de mesele principale și care vor asigura insulina necesară pentru mese și o injecție de insulină cu acțiune lentă/prelungită-administrată la culcare.
La pacienții cu risc crecut de hipoglicemie și după ce pacientul și părintele sunt familiarizați cu diabetul, este o opțiune benefică administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulină (tratament intensiv modern).
Copilul se va înțepa o dată la 3 zile, are flexibilitate în administrarea meselor și are un risc mai scăzut de a face hipoglicemie. Este important ca un copil cu diabet, dar și părinții acestuia, să știe care sunt cauzele hipoglicemiiilor: efort fizic, sportul-consumă energie, consumă glucoza și scade astfel glicemia; stări de boală- când copilul nu poate mânca, are diaree etc.
Diabetul zaharat de tip 1 la copii, mai ales, implică o întreagă responsabilitate, atât din partea copiilor, cât și din partea părinților. De asemenea, încă de la diagnostic, mulți dintre copii necesită consiliere psihologică pentru a accepta boala. Diabetul devine ca o regulă, ca o disciplină în ceea ce privește întreaga viață, ei vor crește adaptându-și viața la diabet.
Guvernul a aprobat în aceste zile un plan naţional care prevede şi elaborarea unui registru naţional de diabet şi prediabet. Este un pas important pentru pacienţi, care va ajuta specialiştii să gestioneze mai bine cazurile.