Actualitate
Dezbatere între mineri. Cât de periculoasă e meseria de liftier?
Ultimele dosare refuzate de Casa de Pensii au stârnit controverse între mineri și energeticieni. Ultimul exemplu dat de sindicaliști este despre o liftieră de la Termocentrala Rovinari care nu se poate pensiona după 32 de ani în sectorul de reparații pentru că nu a făcut dovada că nu transporta persoane cu liftul, ci materiale.
Pe Facebook, cazul a pornit discuții aprinse și salariații s-au împărțit în două tabere: unii care cred că liftierii ar trebui să se poată pensiona anticipat, alții care sunt de părere că nu e o meserie așa de periculoasă.
“Condițiile de muncă sunt acordate în urma unor factori de risc.Cat de periculoasă este aceasta meserie astfel încât să primească condiții speciale?”, se întreabă un miner. “Liftul acesta se afla în instalația cazanelor cu abur și se deplasează de la cota 0m.la cota +92m. si transporta scule, dispozitive, piese schimb pentru cazane și instalațiile auxiliare ale cazanelor”, îi răspunde un alt salariat. „Pai la Termo Rovinari totul e posibil, dacă bietului om din pompier i-i-au scris pompagiu și a rămas fără pensie după 8 luni că un alt coleg la reclamat , așa și liftiera sa ii scrie in adeverință manevrant pod rulant pe verticală”, e un alt comentariu pe Facebook.
„Trebuie o expertiză la fața locului pentru ca o litiera de la o termocentrală nu transportă persoane”, mai scrie un alt salariat. “Eu am lucrat la instalatii de ridicat. Nu fiți răutăcioși. Oamenii sunt nedreptățiți. Uni ies și alții nu. Să stai 8 ore in zgomot chiar daca nu faci nimic este ceva deranjant. Și voi ați lua foc în locul lor dacă ați trece printr-o nedreptate”, spune un alt miner.
Tot la Rovinari, trei foști salariați care au ieșit la pensie de nouă luni s-au trezit cu notificare de la Casa de Pensii că le-a fost anulată decizia de pensionare. Un fost angajat a ajuns la spital după ce a citit-o. Oamenii sunt revoltați și amenință Casa de Pensii cu instanța de judecată.