Politică
Dezafectarea termocentralelor era o greșeală chiar și fără această criză
Răzvan Nicolescu, fost ministru tehnocrat al Energiei în 2014, în Guvernul Ponta spune că, în contextul actual, nu se poate pune problema reducerii capacităților de producție de cărbune și trebuie exploatate eficient cele actuale.
Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, e de părere că nu poți închide capacitățile energetice înainte să pui ceva în loc.
„Era o greșeală, chiar în condiții normale și fără o astfel de criză era o greșeală, pentru că întâi trebuie să pui ceva ce în loc și apoi închizi, nu închizi pentru că s-ar putea să pui tu ceva în loc. România nu trebuie închidă, trebuie să amâne acele termene care sunt nerealiste”, a spus Nicolescu pentru Europa Liberă.
România vrea să reglementeze decarbonizarea sectorului energetic până la finalul lunii iunie, pentru a primi bani din PNRR. În Europa, însă, tot mai multe state se reîntorc spre cărbune ca înlocuitor al gazului.
Ministrul german al economiei, ecologistul Robert Habeck, a anunțat că Germania trebuie să se concentreze pe limitarea utilizării gazului.
„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus Ministerul Economiei într-un comunicat.
Tot duminică, Austria a anunțat că a convenit cu compania Verbund să transforme o centrală electrică de rezervă care funcționează pe gaz astfel încât să poată produce electricitate cu ajutorul cărbunelui.
Decizia este pentru situația în care aprovizionarea cu gaz va fi restricționată de Rusia și asta ar însemna o urgență energetică.
România încă nu a renunțat oficial la planul de închidere a capacităților pe cărbune. Pe 31 mai 2022, pe site-ul Ministerului Energiei a fost pus în dezbatere publică Proiectul de Ordonanță de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic.
În nota de fundamentare a documentului se arată că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede, în componenta de energie, intrarea în vigoare a Legii privind decarbonizarea sectorului energetic, până cel mai târziu la data de 30 iunie 2022. România își ia angajanentul să eliminarea producția de energie din cărbune până la finalul anului 2030.
În prezent, în România, mai sunt în exploatare nouă cariere de lignit ce alimentează Termocentralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II. Ele aparțin Complexului Energetic Oltenia, alături de alte două cariere ce alimentează CET Govora și patru mine de huilă de adâncime administrate de Complexul Energetic Hunedoara.