Actualitate

Desfășurare de forțe în Bumbești-Pițic. Un elicopter SMURD a aterizat lângă drumul național!

O adevărată desfășurare de forțe a fost azi în localitatea Bumbești-Pițic, unde pompierii au organizat un amplu exercițiu de salvare. Au simulat o alunecare de teren, au evacuat oameni, au instalat corturi în apropiere, apoi, în scenariu, a urmat un accident grav. 

 

Un elicopter SMURD a aterizat în apropiere de Drumul Național. Localnicii au învățat cum să se comporte în cazul unei situații de urgență mai ales că zona Cârligei a fost afectată în trecut de alunecări de teren. 

 

Salvatorii au avut o misiune grea. S-au comportat ca și când intervenția este una reală. Zeci de oameni au urmărit desfășurarea de forțe a salvatorilor. "M-a impresionat. Am învățat și noi ce trebuie sa facem, măsuri de prim ajutor și cred că sunt de bun augur aceste evenimente", a spus un localnic. "Noi am fost evacuați din casele din apropiere, apoi am fost aduși în aceste corturi. Să dea Dumnezeu să nu fie nevoie să vedem pe viu așa ceva, dar e bine că ne arată și nouă ce avem de făcut în caz că ne lovește o așa nenorocire. Nici la cutremur nu s-a așteptat nimeni și ați văzut că ne-a lovit", a afirmat un alt localnic.

 

 

La exercițiu, au participat și echipaje de la Ambulanță, Jandarmi, Crucea Roșie, autorități locale și județene. "Situația tactică ipotetică a presupus producerea unor alunecări de teren, pentru o eventuală intervenție promtă și pentru siguranța cetățenilor fiind nevoie de amplasarea unei tabere mobile aflată în dotarea ISU Gorj și evacuarea mai multor persoane din zona afectată. Totodată, pentru antrenarea structurilor participante, situația tactică ipotetică presupune și producerea unui accident rutier grav, cu victime multiple, fiind nevoie de intervenția echipajelor specializate pentru extragerea victimelor, acordarea primului ajutor calificat și transportarea la unitățile spitalicești. Pentru eficiențizarea intervenției, preluarea presupuselor victime care au suferit leziuni grave se va efectua cu un elicopter SMURD din cadrul Inspectoratului General de Viație al MAI. O situație de urgență majoră se poate produce oricând și este esențial ca cetățenii să beneficieze de ajutor în cel mai scurt timp și la un nivel cât mai înalt. Exercițiile pe care instituția noastră le organizează periodic au rolul, atât pentru antreanarea structurilor noastre de intervenție și verificarea modului de cooperare între instituțiile participante, cât și pentru conștientizarea populației cu privire la riscuri și necesitatea adoptării unui comportament corect în cazul producerii situațiilor de urgență", a transmis Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Vizualizări: 3,554

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: