Politică

Deputat, despre legea hidrocentralelor blocate: S-a făcut dreptate!

Reluarea lucrărilor la hidrocentralele din Defileul Jiului ar trebui să intre în linie dreaptă odată ce a fost promulgată legea care deblochează investițiile din ariile protejate. „S-a făcut dreptate”, spune un parlamentar de Gorj. 

Legea inițiată de PSD și promulgată recent ar trebui să permită reluarea lucrărilor la hidrocentralele Dumitra și Bumbești din Defileul Jiului. Sunt investiții care sunt aproape gata și pentru care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro, bani ce riscă să ajungă pe apa Jiului dacă nu sunt reluate investițiile și puse în valoare.

Din 2017, de când ONG-urile de mediu au blocat investițiile, nu s-a mai mișcat un pai pe șantier deși sunt lucrări făcute în proporție de peste 90%. Nici nu au fost puse în siguranță lucrările așa că au început să se degradeze astfel încât trebuie luate măsuri cât mai rapid. Iar această lege ar putea salva și bani, și energie.

“S-a făcut dreptate. Cele nouă microhidrocentrale care trebuiau finalizate sunt considerate de interes național. Ține de siguranța energetică a României și se va urma procedura de realizare a lor. Vorbim de unele care sunt realizate în proporție de 90% și s-a blocat investiția”, a declarat deputatul Mihai Weber, la Radio Accent.

Amenajarea hidroenergetică a început înainte ca Defileul Jiului să devină parc național și arie protejată. Acum legea nu mai obligă Hidroelectrica să facă studii de impact asupra mediului sau să obțină alte avize, ci ar putea relua lucrările. De altfel, Hidroelectrica are în desfășurare chiar în această perioadă un studiu de impact pentru continuarea investițiilor. „Aceste investiții, prin această lege, sunt exceptate de acele avize și documente de impact asupra mediului care ducea la noi termene. Noi avem gaze, avem cărbune, parte de hidro, nuclear, dar hai să le protejăm”, a concluzionat Weber.

Dacă "iubitorii de mediu" de la USR nu ar fi contestat legea la Curtea Constituțională, nu se mai pierdeau încă doi ani degeaba! 

Vizualizări: 2,612

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: