Politică

Deputat de Gorj: Sunt prevăzute restructurări masive

Deputatul Mihai Weber a primit un răspuns aproape la mișto de la Ministerul Energiei. L-a interpelat pe ministru și l-a întrebat dacă vor fi prelungite contractele celor 1.800 de salariați ai Complexului Oltenia și dacă e luată în calcul opțiunea ca aceștia să fie încadrați pe durată nedeterminată. 

 

 

Răspuns: Contractele vor fi prelungite “în limitele deficitului de personal estimate și în raport cu situația economică a societății”.

Deputatul Weber crede că vor mai fi prelungite încă o dată contractele de la 1 septembrie pentru că acum au fost semnate doar pe trei luni. Parlamentarul și-ar fi dorit ca oficialii Ministerului Energiei să meargă la Comisia Europeană și să propună clar amânarea acestui plan de restructurare mai ales că alte țări au început să redeschidă termocentrale sau să radă comune de pe fața pământului ca să redeschidă mine de cărbune. La noi, doar se închid. 

“Marea majoritate vor avea contracte prelungite. Dar m-a interesat dacă pot să fie prelungite pe perioadă nedeterminată ca să dai o susținere acestor oameni. Starea de incertitudine nu va genera niciodată performanță la locul de muncă. Această producție de energie pe bază de cărbune trebuie să aibă viitor. Resursa de cărbune există pentru zeci de ani. Alte țări redeschid termocentrale. La noi, e altă abordare. Politica energetică se face de Ministerul Energiei”, a spus Mihai Weber.

Weber a mai amintit la Radio Infinit că planul de restructurare prevede și restructurări masive până anul viitor și nu înțelege de ce nu se renegociază planul de închidere mai ales că noile capacități care ar trebui să înlocuiască energia pe cărbune încă nu sunt gata. Investițiile au o întârziere de cel puțin doi ani. „Sunt prevăzute niște restructurări masive până în 2026 din acel plan de restructurare. Neexistând niciun fel de negociere vizavi de acel plan de restructurare, e clar că nu putem vorbi de viitorul acestor oameni. E cel mai solid argument. Toate noile capacități sunt întârziate cu cel puțin doi ani de zile”, a mai subliniat parlamentarul. 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 1,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: