Eveniment

Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului verifică proiectul de 1 milion de euro derulat de firma prefectului Iulian Popescu

Prefectul județului Gorj, Iulian Vasile Popescu, a ajuns în această funcție cu susținerea senatorului Ion Iordache, pentru care l-a trădat pe Dan Vîlceanu, fostul lider al PNL Gorj. Popescu a fost ales vicepreședinte al organizației județene, în echipa lui Iordache, în urmă cu un an, când senatorul a preluat conducerea acesteia. Până atunci, Iulian Popescu fusese susținut de către Vîlceanu și a ocupat pozițiile de consilier județean, membru în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, consilier la Cancelaria fostul prim-ministru Florin Cîțu și secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Din postura de prefect, Popescu pozează în ”zeul neprihănit al preacinstei și dreptății”, în schimb, lucrurile nu stau deloc în acest fel, mai ales că există informații, obținute de jurnaliștii ”Sabotorii”, potrivit cărora Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului României efectuează verificări cu privire la proiectul ”POCU/626/6/13/132975 ”MISS – Măsuri integrate de sprijinire a studenților”, având ca beneficiar SC Softtehnica SRL din Tg Jiu, în parteneriat cu Universitatea Constantin Brâncuși Tg Jiu. Firma a fost înființată de Iulian Popescu, acesta fiind asociat și administrator, până în februarie 2021, când a decis să-i cedeze părțile sociale fratelui său. Societatea semnase un contract de finanțare de aproximativ 4,8 milioane de lei, cu doar cinci luni înainte, iar DLAF vrea să știe în ce mod au fost cheltuite fondurile publice în cadrul proiectului.


Pe când se afla în campanie electorală pentru  funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj, în 1 septembrie 2020, Iulian Popescu a obținut pentru firma la care deținea 85% din capitalul social, SoftTehnica SRL, o finanțare consistentă de 4.749.804 de lei, (aproape 1 milion de euro, la acea dată), în cadrul unui proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. 
SoftTehnica SRL avea calitatea de beneficiar, iar proiectul ”Măsuri integrate de sprijinire a studenților” trebuia derulat în parteneriat cu Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, în perioada 2 septembrie 2020 – 1 septembrie 2022, așa cum era prevăzut în contractul de finanțare nr.19664/01.09.2020 și viza ”creșterea nivelului de competență și a gradului de angajabilitate a studenților, în special în sectoarele economice cu potențial competitiv, prin crearea și consolidarea parteneriatelor cu sectorul privat precum și prin participarea studenților la stagii de practică şi la activități integrate de adaptare la piața muncii”.

Primele controverse legate de acest proiect au apărut în perioada în care Iulian Popescu ajunsese deja secretar de stat. Presa a dezvăluit atunci că două contracte pentru ”servicii consiliere și orientare profesională”, respectiv pentru “organizarea de evenimente de promovare, premiere și organizare a târgurilor de locuri de muncă” au fost servite de firma lui Popescu societăților a doi colegi liberali ai săi. Firmei Head Office SRL Târgu Jiu, al cărei unic asociat era Nicu State, vicepreședinte în PNL Gorj și un apropiat al lui Iulian Popescu, i-a fost feliată suma de 534.000 de lei.
Invitația de participare poartă semnătura administratorului de la acea vreme al SoftTehnica SRL, Iulian Popescu, și data de 28 decembrie 2020. Contractul a fost atribuit firmei lui State, în aceeași zi. Având în vedere criteriile impuse, este evident că State avea oferta deja pregătită. Societății Noarim Group SRL, care aparține lui Sergiu Mihai Olaru, cel care a realizat o parte din materialele electorale de promovare pentru PNL Gorj în campania electorală din toamna lui 2020, i-a fost pus pe tavă un contract de 45.000 de lei. Olaru a fost și el pe listele PNL și a prins un loc de consilier județean, după demisia unui alt liberal.

Din ianuarie 2021, Iulian Popescu a devenit consilier de stat în domeniul IT și administrație publică la Cancelaria prim-ministrului Florin Cîțu. L-a recomandat, în primul rând CV-ul, avînd un doctorat în ”digitalizarea mirosurilor”. În declarația de avere de la numirea în funcție, Popescu a menționat la venituri suma de 13.732 de lei, încasată din funcția de manager tehnic proiect derulat de firma SoftTehnica SRL.

Acum, când e prefect al județului Gorj, Iulian Popescu nu și-a afișat CV-ul pe siteul Instituției Prefectului pentru a se pierde cronologia faptelor.
În cadrul proiectului de 1 milion de euro, finalizat în septembrie, anul trecut, 332 de studenți trebuiau sprijiniți, în sensul în care ar fi trebuit să participe la sesiuni de consiliere și orientare profesională, stagii de practică și workshop-uri de antreprenoriat – întreprindere simulată. Siteul destinat special acestui proiect nu funcționează, așa că nu se știe dacă activitățile s-au realizat sau nu. Un lucru e sigur: Departamentul pentru lupta antifraud – DLAF -  din cadrul Guvernului României efectuează verificări cu privire la implementarea proiectului derulat de fosta firmă a prefectului, susțin unele surse pentru sabotorii.ro.

Încă din luna august, studenții din cadrul UCB Târgu Jiu au fost chemați la audieri și, se pare că, aceștia au răspuns la întrebările adresate de procurori într-un fel care nu-l prea avantajează pe Iulian Popescu. 

Apropo, mâine să ieșiți într-o conferință de presă și să explicați gorjenilor, cele expuse în materialul de mai sus. Trecând peste faptul că, în astfel de situații, demn ar fi să vă dați demisia de onoare, d-le prefect! 

Vizualizări: 5,221

Alte articole din Eveniment:

Citește și: