Anchetă
Defrișările de la Bumbești Jiu ar putea ajunge la Parchet
Garda Forestieră a stabilit în sfârșit un prejudiciu după defrișările care au avut loc în martie 2021 la Bumbești Jiu, în județul Gorj.
Localnicii au fost revoltați să constate că se taie “la ras”, inclusiv copaci foarte tineri.
După un prim control făcut din birou, la care nu s-a găsit nicio neregulă, Garda Forestieră a fost nevoită să răspundă unei noi sesizări și s-a aflat astfel că legea a fost încălcată.
“Vă transmitem alăturat calculul prejudiciului produs de Ocolul Silvic Parângul Mic prin autorizarea la exploatare (...) a unui volum de 99,5 mc diverse specii tari și moi, fără a fi prevăzute în planul decenal de recoltare”, se arată într-un document semnat de Nicolae Dinucă, șef serviciu Garda Forestieră Gorj - Mehedinți. Prejudiciul a fost calculat la 16.318 lei.
Interesant este că, în aprilie 2021, prima verificare făcută de consilierul superior Liviu Miu nu a găsit nicio neregulă. Asta pentru că nici nu s-a deplasat în teren. A urmat un alt control, făcut cu deplasare în teren de consilierul Simionescu Nicu Gabriel, dar nici acesta nu a constatat nereguli.
Simionescu a depus raportul de control pentru verificare la șeful de serviciu Nicolae Dinucă, iar acesta a dispus refacerea acestuia, ținându-se cont de ordinul de ministru prin care nu pot fi extrase exemplarele de cireș al căror diametru mediu nu depășește 17 cm.
Mai mult, Dinucă a cerut sesizarea procurorilor. “Întrucât legislația silvică nu prevede aplicarea unor măsuri contravenționale, consider că modul de soluționare și aplicarea unor sancțiuni este de competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu, deoarece au fost încălcate niște prevederi ale unor ordine de ministru”, se arată în raportul trimis către Garda Forestieră Vîlcea care, potrivit surselor noastre, încă nu l-a trimis mai departe către procurori .
Sute de copaci dintr-o pădure din Bumbești Jiu au fost puși la pământ în martie, spre disperarea locuitorilor din zonă. Șeful Ocolului Silvic Parângul Mic, Marcel Dumitrescu, a susținut la vremea respectivă că este doar un procedeu de amenajament silvic, respectiv o tăiere în crâng de salcâmi. În realitate, au fost puși la pământ cireși, mesteceni, plopi, stejari și salcâmi, copaci tineri și bătrâni.
”Este o tăiere de crâng de salcâm. Este autorizată, totul este legal. Este vorba despre un amenajament silvic, tăiere de crâng. Lemnele vor ajunge către membrii obștii. Așa este tehnica la crâng, se taie toți arborii pentru că ei se regenerează prin lăstărire”, a spus în martie Dumitrescu pentru o publicație locală. Rămâne ca justiția să stabilească de partea cui este adevărul.