Actualitate

De la anul, pene de curent! Cauza: Eliminarea grupurilor pe cărbune

Transelectrica anunță că din cauza scoaterii din sistem a grupurilor energetice pe cărbune, începând cu anul viitor România se va confrunta cu pene de current. Astfel, de la anul, România va intra în deficit de energie, din cauza retragerii grupurilor pe cărbune, și nu va mai putea să-și acopere necesarul de consum nici măcar din import.

 

 Avertizarea vine din evaluarea paneuropeană de monitorizare a adecvării resurselor sistemului energetic pentru țara noastră, în condițiile în care studiul de adecvanță așteptat de la Transelectrica întârzie să apară.

Avertizarea pornește de la reducerea de capacitate de ~1,4 GW în centrale pe lignit, în avans față de scenariul NT, în care decarbonizarea totală a SEN este prevăzută pentru 31.12.2025. 

 

”Ieșirea din piață în avans a acestor grupuri, ineficiente în condițiile scenariului modelat, ar putea cauza, în situații extreme, apariția unor perioade de deficit de capacitate în SEN, evaluate la maxim 13,8 ore/an într-un an climatic cu cele mai severe condiții, cantitatea totală de energie ce ar putea să nu fie livrată, fiind de 1,17 GWh la nivelul anului 2025. 

 

De menționat că, pentru majoritatea țărilor europene, indicatorul LOLE (numărul de ore pe an în care, pe termen lung, se așteaptă statistic ca oferta să nu satisfacă cererea) are valori țintă standardizate, cuprinse, în general, între 3 și 8 ore/an”, susține Transelectrica.

 

Vizualizări: 1,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: