Actualitate
De ce rostogolesc liderii sindicali gogoașa zecilor de salarii compensatorii
De câteva zile este concurs între liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, care dintre ei cere salarii compensatorii mai multe pentru salariații concediați. Pîrvulescu de la FNME vorbește de 48 de salarii compensatorii acordate la momentul opririi activității Complexului Energetic Oltenia, Roșca de la Roșiuța vrea 100.000 de euro pentru fiecare salariat care pleacă, iar Gabriel Căldărușe de la SMEO zice de cel puțin 20-30 de mii de euro.
De ce rostogolesc liderii sindicali gogoașa zecilor de salarii compensatorii, într-un moment în care guvernul a pus în dezbatere publică ordonanța de urgență cu calendarul închiderii capacităților termo-energetice până în 2030? Nu cumva pentru ca oamenii să nu se mai opună unei măsuri în mod evident greșite?
Minerii și energeticienii sunt duși pe tărâmul visării, cum le-ar sta cu o sută de mii de euro în bugetul familiei, și nu se mai gândesc la închiderea companiei.
Până la urmă, vor fi concedieri colective în următorii ani? După cum bine știm, vor fi mii de pensionări anticipate și va fi deficit de salariați, pentru că cererea de energie pe cărbune va rămâne mare mulți ani de aici încolo. Pe cine amăgesc acești lideri sindicali cu zeci și sute de mii de euro?
Chiar dacă ar urma concedieri, ar fi vorba de cei care mai au puțin până la pensie, astfel că și plățile compensatorii nu ar fi de 48 de salarii, ci de până la 48 de salarii, adică fiecăruia în raport cu lunile pe care le mai are până la pensie.
Nu era acum momentul lansării discuției despre plățile compensatorii, decât dacă menținerea mineritului în România nu mai e o miză. Mai ales că este puțin probabil să fie concedieri colective în următorii ani, pe fondul miilor de pensionări din CE Oltenia.
Miza reală a acestui județ, a acestei țări, ar trebui să fie amânarea închiderii carierelor miniere și termocentralelor și interzicerea demolării acestora înainte de a fi puse în loc capacități de producție echivalente, fie că vorbim de parcuri fotovoltaice sau grupuri de gaze. Pentru că ordonanța de urgență, care ar putea intra în vigoare peste câteva zile, prevede clar închiderea definitivă și ireversibilă a întregului sector, mare parte până în 2026 și complet până în 2030.