Actualitate
De ce este obligat CE Oltenia să facă investițiile prin firme de tip SpV
Comisia Europeană a obligat Complexul Energetic Oltenia să înființeze firme de tip SpV prin care să facă noile investiții în parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze.
SpV este prescurtarea de la “special purpose vehicle” și vorbim practic de o filială creată de o companie-mamă pentru a izola riscul financiar. Este o companie separată care își continuă activitatea, chiar dacă societatea-mamă dă faliment. Cu alte cuvinte, noile societăți de tip SpV își vor putea continua activitatea chiar dacă dă faliment Complexul Energetic Oltenia. O fi ăsta planul?
Sunt zece investiții pe care CE Oltenia vrea să le facă prin societățile tip SpV. Este vorba de opt parcuri fotovoltaice și două grupuri pe gaze. După cum a spus Lăcrămioara Pințea, membru al Directoratului, într-un interviu, pentru cele două grupuri pe gaze vor fi făcute două societăți tip SpV, în timp ce investițiile în parcuri fotovoltaice vor fi grupate mai multe pe o firmă, dar nu toate. Și a mai spus că nu CE Oltenia va fi majoritar în toate firmele nou create.
Întrebarea este: de ce este nevoie de aceste firme? Ministerul Energiei a anunțat în luna septembrie că a depus la Banca Europeană de Investiții cele opt proiecte pentru parcuri fotovoltaice ale CE Oltenia, în vederea accesării de bani nerambursabili din Fondul de Modernizare. Finanțarea totală ar fi de 469.5 milioane de euro, iar cele opt parcuri ar urma să coste 670 de milioane de euro. Deci, ar rămâne neacoperiți 200 de milioane de euro, dar dacă luăm în calcul că societatea din Gorj are terenurile, infrastructura, oamenii, chiar este inexplicabil că oficialii europeni obligă CE Oltenia să facă aceste societăți SpV. Singura explicație este aceea că se urmărește ca statul român să piardă controlul pe companiile producătoare de energie, ceea ce ar trebui să ne revolte, să ne dea de gândit măcar, dar parcă ne-a dispărut complet puterea de reacție.