Social
De ce a fost neobișnuit meteorul filmat din Gorj
Căderea de meteoriți nu este un fenomen rar, dar rareori fenomenul poate fi filmat, mai ales de șoferi aflați în trafic. Este posibil ca, în cazul celui vizibil acum două zile din România și Bulgaria, să fi fost un meteor de dimensiune mai mare.
„Noi îi spunem «bolid». Este un meteor care se prăbușește cu viteză spre Pământ. Un astfel de «bolid» poate avea un calibru de zeci de centimetri sau chiar sute de centimetri, cum cred că a fost în acest caz, după ce am văzut imaginile. Cert este că, la un moment dat, la frecarea cu aerul, acest «bolid» a explodat destul de spectaculos. În principiu, ce rămâne după explozie ajunge la sol și se transformă în meteorit. Unde a căzut în acest caz? Nu știm. Poate în România, poate în Bulgaria, poate în Dunăre. Oricum, în principiu, traiectoria urmată de «bolid» este destul de dificil de identificat. Aceasta se poate estima dacă există mai multe filmări ale fenomenului realizate la aceeași oră, dar din unghiuri diferite. Pe baza înregistrărilor, se calculează și se poate descoperi cu destul de multă exactitate locul unde este meteoritul”, a explicat Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.
„La nivel global se petrec zilnic câteva astfel de fenomene. De marea lor majoritate nici măcar nu știm. Ele pot avea loc în locuri izolate unde nimeni nu le vede sau se înregistrează ziua și sunt greu observabile pe cer. În astfel de cazuri, ele pot fi înregistrate numai cu stații de detectare a deflagrațiilor nucleare pentru că senzorii acestora captează unda de șoc produsă la explozie. Din păcate, noi nu avem așa ceva în România”, a mai precizat Adrian Șonka, pentru ziarul Adevărul.
Salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj au intrat în alertă, marţi seară, după ce o lumină puternică, cu flacără şi zgomot, a fost observată pe cer, trecând peste creasta masivului Vâlcan. Prima supoziţie a fost a unui avion cu probleme, însă ulterior salvamontiştii şi-au dat seama că a fost vorba despre un meteor.