Social

Dan Vasilică se alătură echipei CSM Târgu Jiu

 

Dan Vasilică este noul preparator fizic al CSM Târgu Jiu. Clubul nostru și-a completat din această toamnă echipa tehnică cu un specialist în acest domeniu, care are peste 15 de experiență. Dan Vasilică se va ocupa de partea de pregatire fizică, urmând să se implice la toate secțiile clubului. 

Dan Vasilică este absolvent al Facultății de EducațieFizică și Sport, specializare pregătire fizică și nutriție la UCB Târgu Jiu, şi vine cu o experienţă îndelungată ca preparator fizic, dar și ca antrenor de fotbal. Ulterior a activat în toate ligile de fotbal din România, la InternaționalBălești, ACS Șirineasa, Csikzsereda Miercurea Ciuc, FC Argeș și FCU Craiova, echipă la care a performat în ultimii5 ani ca preparator fizic și antrenor interimar la Liga 3-a, Liga a 2-a și Liga 1. Cu peste 15 ani de experiență ca preparator fizic și antrenor, Dan Vasilică aduce cu el un bagaj de cunoştiinţe care, suntem convinşi, vor conta multîn pregătirea sportivilor noştri.

Te salutăm Dan Vasilică și îți spunem bun venit înfamilia CSM Târgu Jiu!

Dan Vasilică: Buna ziuă, mulțumesc familiei CSM Târgu Jiu pentru primirea călduroasă.

În ultimii ani activitatea ta a gravitat în jurul clubului FC U Craiova, și fără îndoială ești un nume arhicunoscut în lumea sportului, în special a fotbalului, atât ca preparator fizic, dar și ca antrenor. Totuși, aș vrea o scurtă prezentare pentru cei care te cunosc mai puțin. 

Dan Vasilică: Așa este, am împletit de-a lungul timpului meseria de antrenor cu cea de preparator fizic. Am început mai întâi ca antrenor la juniori, la Dumbrava Câlnic, apoi tot aici în Gorj, am trecut la InternaționalBălești, unde am activat ca antrenor și la juniorii clubului, dar și la echipa de seniori, cu care am avut rezultate excelente. A urmat apoi o perioadă în care am activat alături de echipa de la Șirineasa. Am primit apoi oferta de a mă alătura echipei lui Vali Suciu, la Csikzsereda, ca preparator/antrenor secund în proiectul frumos ce începuse să se deruleze in Miercurea Ciuc. Apoi am mersla FC Argeș alături de Emil Sandoi, pentru ca din 2019 săsemnez cu FCU Craiova, unde am activat în perioada2019-2024. 

Ai avut o activitate intensă în ultimii ani, chiar la cel mai înalt nivel în fotbalul românesc, alături de FC U Craiova. Cum ai caracateriza perioada respectivă și cea însemnat pentru tine?

Dan Vasilică: Am ajuns în 2019 la FC U Craiova și m-am alăturat proiectului ce părea pentru unii greu de atins atunci, însă în care eu am avut mare încredere. Și s-a confirmat că am luat o decizie bună, deoarece echipa a promovat consecutiv până în Liga 1, aș putea spune chiar dominând competițiile în cele două sezoane până la promovare. Au urmat încă trei ani in Liga 1, atingând și o bornă importantă, echipa jucând un baraj pentru Europa cu CFR Cluj. Păna la urmă a fost o perioadă foarte intensă ce mi-a adus un plus de experiență, dar și de încredere, iar eu sunt sigur ca îmi vor folosi pe viitor.

Acum te-ai întors acasă, în Gorj, și te-ai alăturatClubului Sportiv Municipal din Târgu Jiu. Nu ai putut sta departe de fenomenul sportiv. Cum s-a ajuns la colaborarea cu CSM Târgu Jiu?

Dan Vasilică: Vreau să-i mulțumesc domnului director Robert Bălăeț, a fost prima persoană care m-a sunat după despărțirea de FCU Craiova și mi-a spus că am ușa deschisă acasă. Până la urmă pot spune că m-am întors acasă, fac ceea ce îmi place, fac parte dintr-un colectiv foarte frumos, am o poftă extraordinară de muncă și sunt sigur că pot aduce un plus valoare în acest proiect

sănătos construit.

Cu ce gânduri te alături clubului nostru? Urmează să începi o nouă etapă în cariera ta profesională, o nouă provocare. Care va fi mai exact activitatea ta la CSM Târgu Jiu?

Dan Vasilică: Pentru mine este o nouă provocare, este o nouă etapă în cariera mea, în care voi încerca să ajut pe partea de pregatire fizică, urmând să mă implic și să ajut toate secțiile clubului, unde voi fi solicitat. Mai întâi voi încerca să am discuții cu antrenorii, să facem o evaluare și să concepem o strategie Dan Vasilică se alătură echipei CSM Târgu Jiu față de activitatea de preparator obișnuită la o echipă unde trebuie să se vadă munca ta într-un timp foarte scurt.

Încercăm să intrăm puțin și în partea tehnică a lucrurilor, a activițății tale de bază. Care este rolul unui preparator fizic în pregătirea unei echipe? Cum este cu pregătirea fizică la nivel de copii și juniori, pentrucă sunt foarte mulți copii talentați, de perspectivă, dar care nu stau bine la capitolul fizic. Cum decurg lucruriele la juniori? Întreb asta pentru că tu vei superviza din punct de vedere al pregătirii fizice toate grupele de juniori ale clubului, nu doar pe cele de seniori.

Dan Vasilică: La o echipă de seniori consider că rolul unui preparator fizic este extrem de important, partea fizică devenind factor decisiv în foarte multe momente ale jocului, factor care poate evidenția atât calitățile jucătorului, cât și randamentul echipei în îndeplinirea sarcinilor tehnico-tactice. La nivel de copii rolul unui preparator este mai puțin important, accentul fiind pe dezvoltarea calităților tehnice. Însă importanța unui preparator fizic începe să se vadă foarte mult începând cu perioada junioratului unui sportiv. Dacă juniorii au o pregătire fizică efectuată corespunzător, vor ajunge la seniori fără a avea nevoie de o perioadă de adaptarefizica la intensitatea antrenamentelor, fără a se lovi de o barieră pe care mulți nu reușesc să o depășească. Sunt foarte mulți sportivi foarte talentați care odată cu trecereala nivel de seniori, din cauza pregătirii fizice inadecvată, par să își piardă efectiv, peste noapte, calitațile tehnice.

Toată lumea percepe preparatorul fizic ca fiind cel care îi „stoarce“ pe sportivi în perioadaprecompetițională. Ce faceţi însă, atunci când sezonule în desfăşurare? Pe ce va bazaţi mai mult?

Dan Vasilică: Munca unui preparator se vede pe durata unui întreg sezon, nu doar în perioada pregătitoare. Din păcate, în România încă se mai crede că dacă faci un cantonament tare “îți încarci bateriile” și o să te țină pânăla final, ceea ce este fals. În orice sport, ce nu antrenezi șinu pregătești din punct de vedere fizic, își pierde din calități. Deci trebuie menținut ritm d epregătire pe tot parcursul sezonului competițional, indiferent de sport.

La fel ca și în alte domenii și în meseria asta, tot timpul apare ceva nou. Cum te documentezi? Cum teupdatezi la noile cerințe din domeniu?

Dan Vasilică: Este un domeniu unde este bine să fiila curent cu tot ceea ce apare nou, pentru că în sport cine stă pe loc, rămâne în urmă, pentru că ceilalți avansează. Dar acest lucru este valabil în orice ramură. Ce nu se schimbă este fiziologia, principiile pregătirii, dar dacă ai cunoștințe solide despre bazele pregătirii, poți să integreziușor tot ce apare nou ca tehnologie, echipamente, etc…

Îți dorim mult succes și rezultate cât mai bune înnoua ta activitate la CSM Târgu Jiu!

Dan Vasilică: Mulțumesc familiei CSM Târgu Jiu pentru această nouă provocare din cariera mea!

Vizualizări: 414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: