Anchetă

Cunoscuți gorjeni și doljeni, jefuiți de un procuror. Au dispărut bani, droguri și aur

Detalii incredibile ies la iveală din rechizitoriul prin care un procuror craiovean a fost trimis în judecată, după ce din dosare au dispărut bijuterii scumpe, ceasuri de firmă, bani, dar și droguri. Bunurile erau confiscate la percheziții care vizau cunoscuți oameni din Gorj și Dolj, cei mai mulți achitați ulterior. Ba, unii de la început nu aveau legătură cu cazul, dar au rămas fără ceasuri scumpe de mii de euro. Procurorul le cerea polițiștilor să ridice la percheziții bunuri de valoare și bani care nu aveau legătură cu cauza, doar pentru a pune mâna pe ele. Acesta a fost prins abia după câțiva ani și este trimis în judecată de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pe care unii o vor desființată.

Procurorul Flavius Cristea și-a început activitatea infracțională după ce a dat în patima jocurilor, după cum spun colegii lui. Procurorul Adrian Flavius Cristea ar fi făcut faptele de care este acuzat când lucra la DIICOT Craiova, în 2017 transferându-se la cerere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. De fapt, atunci i s-a cerut să plece, pentru că faptele lui nu mai puteau fi acoperite.

Potrivit rechizitoriului, Cristea a comis-o timp de aproape zece ani. În 2011, procurorul Cristea cerea autorizarea a nouă percheziții domiciliare într-un dosar intrumentat de DIICOT, una fiind la domiciliul din Craiova al lui Boboc Surdu Ion Pavel, fiul unui cunoscut avocat din zonă. La percheziție au fost ridicați 40.000 de lei și 2.100 de euro. În 2017, la plecarea lui Cristea din DIICOT, dosarul a ajuns la procurorul Liviu Vasilescu, care a găsit la dosar o hârtie cum că banii au fost depuși la structura centrală a instituției. Doar că documentul era falsificat, iar banii nu erau nicăieri.

Un alt dosar instrumentat de Cristea a fost referitor la traficul și consumul ilicit de droguri. În septembrie 2016, procurorul a cerut autorizarea a trei percheziții în Craiova, printre care și la domiciliul Andreei Cristina Pădureanu. De aici au fost ridicați 7.350 de lei și 50 de euro. Procurorul Cristea nu a pus la dosar niciun înscris care să ateste ce a făcut cu sumele ridicate de organele de poliție judiciară. O să vă povestim în zilele următoare cum un alt procuror, care s-a prins că e ceva în neregulă și că banii nu mai sunt, a închis ochii. Inițial nici drogurile nu au fost găsite, dar au apărut apoi într-un plic, scos dintr-un teanc de dosare depozitat pe parchet.

Tot pentru trafic și consum de droguri a fost cercetat și doljeanul Borcan Iulian. În aprilie 2017 au fost percheziții, fiind ridicată suma de o mie de euro. Și în acest caz, banii au fost puși într-un plic sigilat, care a dispărut.

Un alt dosar l-a vizat pe Miclescu Stazian, acuzat de fraudă informatică și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Percheziția a fost făcută în aprilie 2011 la Bucovăț, în Dolj.

A fost ridicată suma de 3.900 de dolari, care de asemenea apare doar în procesul verbal de percheziție. Miclescu a fost achitat în 2015, iar trei ani mai târziu a cerut să i se restituie banii la care instanța de judecată nu a făcut nicio referire. Instanța a corectat eroarea, iar Miclescu s-a prezentat la DIICOT să-și ridice banii. Cum banii nu mai erau, acesta s-a constituit parte civilă.

Parte civilă în dosar este și gorjeanul Aristică Doru Șerban, la locuința căruia au fost percheziții la începutul anului 2016. Gorjeanul nu avea calitate în dosar, doar se presupunea că ar fi cumpărat bunuri de valoare de la niște suspecți de furt. De aici s-au ridicat, printre altele, un ceas de damă marca Rolex cu brățară din material de culoare galbenă și un ceas de damă cu brățară din material galben ce are inscripționat pe cadran Livano. Cu alte cuvinte, două ceasuri din aur.

“Nu rezultă din cuprinsul procesului verbal ca bunurile descrise în cuprinsul procesului verbal de percheziție ca bunurile să fi fost sau nu ridicate de către organele judiciare, iar în situația în care ar fi fost ridicate să fi fost însemnate spre neschimbare prin etichetare și sigilare”, se arată în rechizitoriu. Cu alte cuvinte, ceasurile de firmă au dispărut, dar interesant este că procurorul Cristea nu este trimis în judecată pentru furt, ci pentru abuz în serviciu și distrugere de înscrisuri. Abuzul constă în aceea că nu a depus banii și bijuteriile la bancă, așa cum prevede procedura.

Mai mulți gorjeni au rămas fără bijuteriile ridicate la perchezițiile făcute în acest dosar de furt, care și el a fost clasat. Au dispărut inele, ceasuri, lănțișoare. Doru Aristică Șerban s-a constituit parte civilă cu zece mii de euro pentru cele două ceasuri (Rolex și Livano), care nu i-au fost restituite, solicitând și 2.000 de euro daune morale.

Nouă persoane s-au constituit părți vătămate. Dosarul a fost instrumentat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

O să revenim în zilele următoare asupra subiectului, să vă povestim cum alți procurori s-au făcut că nu observă neregulile și cum polițiștii nu îndrăzneau să îl întrebe pe Cristea de ce nu depune banii la bancă.

Păcat că magistrații de la Secția Specială, pe care guvernul o vrea desființată, nu își promovează activitatea. Cred că mulți români s-au lovit de abuzurile unor judecători sau procurori și ar avea nevoie de un loc unde să-i poată reclama.

Vizualizări: 4,926

Alte articole din Anchetă:

Citește și: