Actualitate

Cum vor fi aleși șefii companiilor de stat

Guvernul a adoptat marți o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și pentru modificarea Legii nr. 187/2023 care vizează aceleași reglementări și abrogarea unor dispoziții din acte normative anterioare.

Printre modificările semnificative se numără cerințele de educație și experiență pentru membrii consiliilor de administrație, care trebuie să aibă studii superioare și cel puțin 7 ani de experiență relevantă în domeniu. Salariile directorilor vor fi fixe, cu o indemnizație suplimentară revizuită anual pe baza performanței.

"Președintele și vicepreședinții AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței Întreprinderilor Publice) trebuie să dețină cel puțin o diplomă de licență și să aibă minimum 10 ani de experiență în domeniul economic, financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în funcții de conducere executivă în companii sau în administrația publică, având responsabilități de conducere sau supraveghere asupra întreprinderilor publice", se arată în comunicatul Guvernului.

În ceea ce privește transparența procesului de selecție, au fost stabilite criterii mai clare, inclusiv verificarea conflictelor de interese, iar selecția nu va mai fi influențată de relațiile de subordonare între membrii comisiilor și candidați.

Guvernul subliniază că noile reglementări aliniază legislația românească la cerințele Comisiei Europene și asigură un cadru mai transparent pentru selecția și mandatul administratorilor întreprinderilor publice. Aceste schimbări au scopul de a spori transparența și de a reduce dependența întreprinderilor publice de subvențiile bugetare.

Printre alte modificări importante se numără reguli mai clare pentru procedura de selecție a administratorilor, sancțiuni pentru încălcarea mandatului și măsuri pentru asigurarea unei reprezentări echilibrate de gen în consiliile de administrație și supraveghere.

"Astfel, membrii comisiilor de selecție nu pot avea relații de subordonare cu candidații. Dacă există astfel de situații, autoritatea publică tutelară va înlocui membrii aflați în incompatibilitate", a adăugat Guvernul.

Pentru a încuraja performanța managerială, remunerațiile vor include o componentă variabilă, bazată pe realizarea indicatorilor-cheie de performanță. În plus, companiile vor trebui să întocmească rapoarte trimestriale privind progresul acestora.

"Modificările se referă și la structura remunerației directoratului, care va include o indemnizație fixă și o componentă variabilă, ajustată anual în funcție de performanța managerială și îndeplinirea obiectivelor stabilite în planul de administrare", precizează Guvernul.

În plus, vor fi reglementate clar rolurile compartimentelor de guvernanță corporativă în procesul de elaborare a scrisorii de așteptări și AMEPIP va emite avize pentru procedurile de selecție. De asemenea, se elimină excepțiile aplicabile ocoalelor silvice și se modifică data de raportare anuală pentru AMEPIP, care va prezenta Guvernului un raport până la 30 septembrie a fiecărui an.

Aceste măsuri sunt menite să crească eficiența și transparența managementului întreprinderilor publice și să reducă dependența lor de finanțarea din fonduri publice.
 
 
 

Vizualizări: 867

Alte articole din Actualitate:

Citește și: