Politică
Cum se ceartă PSD și guvernul pe 30 de miliarde de euro
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care ar aduce României 30 de miliarde de euro, este motiv de dispută între PSD şi coaliţia de guvernare. Planul a fost întors de Comisia Europeană, căreia nu-i convine că în acesta au fost prinse patru miliarde de euro pentru autostrăzi și alte trei miliarde pentru irigații. La modă acum sunt energia verde, digitalizarea, transportul electric, anveloparea clădirilor, la care s-ar adăuga reforma sistemului de pensii și a instituțiilor publice în general. Cu alte cuvinte, nu am prea vedea nimic concret, durabil, după cheltuirea acestor bani, dacă nu negociem în interesul României.
Interesant este că acest PNRR este format jumătate din granturi și jumătate din bani împrumutați, dar iată că intrăm într-o nouă eră, în care o să ni se spună ce să facem și ce să nu facem inclusiv cu banii pe care trebuie să îi returnăm, până acum fiind vorba de astfel de atitudini când se punea problema fondurilor nerambursabile.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că social-democraţii pot intra în grevă parlamentară dacă guvernul nu va prezenta în parlament Planul Naţional de Redresare şi Reziliență. "Dacă nu vor prezenta, în parlament, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară. Adică vom fi în Parlament, la grupurile parlamentare, vom participa la comisii, dar nu vom mai participa la plen. Domnul Iohannis să gestioneze Guvernul său, Parlamentul său, fără opoziţie în plenul Parlamentului", a declarat Ciolacu.
Reacţia nu a întârziat să apară, liderul PNL, Ludovic Orban, răspunzând ironic la ameninţarea lui Ciolacu. "Oricum PSD-ul este în grevă parlamentară", a spus Ludovic Orban.
Politicienii ne oferă ce știu ei mai bine, circ, în loc să explice oamenilor ce este cu acest PNRR, în loc să negocieze la Parlamentul European în favoarea României.
Ca tacâmul să fie complet, în scenă a apărut şi preşedintele Klaus Iohannis, acesta afirmând că era de așteptat să apară dificultăți, planul de redresare fiind un instrument nou. "Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat așa ceva și, în acest sens, au fost de așteptat dificultățile în conturarea planului", a spus Iohannis.
Tocmai pentru că este nou, tocmai pentru că vorbim din nou de îndatorarea țării pentru ca să facă unii consultanță, cercetare și tot felul de spoieli, ar fi nevoie de o campanie de informare. În loc să ne terorizați toată ziua cu masca și cu vaccinul, poate ați putea să ne vorbiți și de lucruri importante.