La modă

Cum reglăm centrala termică înaintea sezonului rece

A venit frigul și trebuie să pornim centralele termice. Se intampla deseori ca presiunea centralei termice sa scada/creasca brusc. Aflați care sunt cauzele si cum puteti remedia lucrurile de unul singur acasa.  

 

Conform specialistilor, presiunea din centrala termica trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 2 bari. In cazul in care presiunea din centrala scade sub un 0.8 bari, exista riscul extrem de mare ca aceasta sa nu mai porneasca.

Daca observati ca centrala termica are o presiune mai mica sau cel putin egala cu 1 bar, este posibil sa va indice o problema. De exemplu, poate fi vorba de o fisura la nivelul tevilor sau poate chiar un calorifer ce nu mai functioneaza corespunzator. Instalatia de incalzire poate fi de asemenea defecta daca observati ca presiunea din centrala a scazut.

O centrala termica are nevoie de verificari periodice, iar printre cele mai importante se numara si cea de presiune. Acest lucru il puteti face chiar voi - reglarea presiunii centrale termice. Cum?

1. Inchideti centrala complet si lasati intreaga instalatie sa se raceasca. 

2. Localizati rotinetul de reglare a presiunii si deschideti-l pentru a lasa apa sa patrunda in centrala. Veti auzi un zgomot specific in acest moment. 

3. Fiti atenti continuu la display-ul centralei sau la manometru pentru a vedea cu cat creste presiunea. Atunci cand ajunge la 1.5 bari opriti robinetul. 1.5 este presiunea optima pentru o centrala termica - aceasta nu va fi nici subpresurizata, dar nici supra-presurizata. 

De ce scade presiunea din centrala termica? Cele mai comune cauze

Atunci cand inregistrati o scadere a presiunii centralei termice poate fi vorba de mai multe cauze la mijloc. Este una dintre cele mai frecvente defectiuni aparute la nivelul centralei termice si are doua cauze principale.

1. Scurgerile de apa

Verificati daca exista scurgeti de apa direct din centrala, tevi sau calorifere. Chiar daca par a fi scurgeri neinsemnate, picaturi rare, nu ignorati aceasta problema. In cazul in care insasi centrala pierde apa, aveti nevoie de un specialist autorizat pentru a expertiza. S-ar putea sa fie nevoie sa inlocuiti centrala.

2. Aerisirea caloriferelor din locuinta

Chiar daca poate parea incorect, aerisirea caloriferelor din locuinta este a doua cauza a scaderii presiunii din centralele termice. De aceea, va recomandam ca dupa ce realizati aerisirea periodica a caloriferelor sa verificati din nou presiunea din centrala.

De ce creste presiunea apei in centrala termica?

O alta problema, la fel de des intalnita precum prima, este cea a cresterii presiunii apei in centralele termice. Daca aceasta depaseste valoarea medie de 2 bari, atunci cu singuranta exista o problema majora. Exista 3 actiuni ce pot duce la cresterea presiunii apei in centrala termica si anume:

1. Surplus de apa in sistem

Surplusul de apa in sistemul de incalzire poate aparea daca nu ati mai folosit de mult timp sistemul in cauza. Cresterea este influentata si de aerul din instalatie. Daca valoarea atinge sau depaseste 2 bari, atunci trebuie sa readuceti presiunea la pragul de 1.5 bari.

2. Aer in instalatie

Dupa cum am enuntat si la punctul anterior, aerul in instalatie este o adevarata problema. Asigurati-va ca ati aerisit bine caloriferele inainte de a porni sistemul de incalzire. 

3. Membrana vasului de expasiune s-a spart

Daca cele doua cazuri anterior enuntate nu sunt cele de la care a pornit problema, atunci ar putea fi vorba de spargerea vasului de expasiune. Apelati la experti in domeniu intr-o astfel de situatie.

Nu incercati sa reparati o centrala extrem de veche - v-ar putea costa mai mult decat a-ti putea crede. In plus de asta, una noua este din start mai trainica si mai performanta.

Vizualizări: 1,161

Alte articole din La modă:

Citește și: