Social
Cum încearcă “organele” să recupereze banii unor amărâți
Statul român plătește salarii bune, chiar foarte bune în anumite instituții. Dar, când vezi cu ce se ocupă unii, parcă îți vine să îi zici lui Ciolacu să mai taie încă 200.000 de posturi de la stat.
Vă dau un exemplu. În 2013, niște elevi de la Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu au beneficiat de burse sociale. Nu vă gândiți că erau mari sume, 560 de lei de fiecare tot anul.
Un an mai târziu, Camera de Conturi Gorj a făcut niște verificări încrucișate, adică au luat listele cu beneficiarii de burse sociale și au găsit că părinții unora au avut contracte de asigurare cu Casa de Pensii Gorj. Adică și-au plătit taxele, să le meargă și lor vechimea. Iar, pe logica celor de la Curtea de Conturi, asta înseamnă că au avut venituri. Deși poate că doar aveau niște rezerve sau mai vindeau și ei niște ouă de la găinile din curte. Ori poate primeau bani de la rude ca muncesc în străinătate.
Cert este că școala a fost pusă să recupereze bursele de la copii. Nu s-a mai întâmplat nimic din 2014 până în 2020, când cineva din ISJ a cerut conducerii colegiului să spună dacă a recuperat banii. Și același ISJ a cerut recuperarea banilor și în 2021, și în 2023.
Ei bine, în 2023, conducerea Colegiului Tehnic face acțiune în instanță pentru recuperarea a 3709 lei de lei cei cinci foști elevi. Cu dobânzi și penalități pe zece ani!
Tribunalul Gorj constată zilele trecute că, suma fiind foarte mică, dosarul este de competența Judecătoriei Târgu Jiu. Care judecătorie, vă spunem noi de pe acum, va constata că a intervenit prescrierea sumei.
Dar, vă dați seama câți bani a cheltuit statul ca să nu recupereze acești bani? Câte zile de muncă au prestat cei de la Camera de Conturi să vâneze niște amărâți, câtă hârtie a stricat Inspectoratul Școlar pentru corespondență, câte ore de muncă plătim judecătorilor care se vor ocupa de caz... Vă dați seama câte burse sociale se puteau da din acești bani?