Politică
Cum i-a scos Miruță pe salariații ELCFU din Legea 197
Unul care îți dă în cap și apoi încearcă să te resusciteze se numește salvator?
Să luăm cazul Miruță, deputatul USR care se consideră făcătorul Legii 197/2021 pentru reducerea vârstei de pensionare în cariere miniere și termocentrale pe cărbune. Cu pixul lui de parlamentar a făcut ca legea să nu le poată fi aplicată tuturor salariaților din minerit, iar acum dă vina pe alții.
Să o luăm în ordine. În primul rând, proiectul de lege a fost făcut înainte de alegerile din 2020 de doi parlamentari PNL din Hunedoara, în timp ce ai noștri dormeau toți în pantofi, la fel ca și liderii sindicali. Atât de mult s-au ferit parlamentarii de legea asta, că nu au pus-o pe ordinea de zi la Senat și a fost adoptată tacit.
În forma inițială, cea adoptată tacit, scria că beneficiază de lege cei care lucrează în “unitățile de producție a energiei electrice și termice”.
Ei bine, a venit Radu Miruță cu următorul amendament, care a modificat articolul inițial: “1. La articolul 30 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
i) activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.
Miruță a și explicat acest amendament în comisia de muncă. A zis că în forma inițială formularea era prea vagă și beneficiau toți angajații. Ceea ce, susținea el atunci, nu era bine. Iată motivarea lui Miruță de la comisie: “În forma sa inițială, formularea utilizează o terminologie mult prea vagă, prin „unitățile de producție a energiei electrice și termice” se înțelege că orice angajat dintr-o astfel de unitate va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Având în vedere dezideratul proiectului de lege, acela de a veni în ajutorul salariaților a căror muncă se desfășoară în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi, încadrarea în condiții speciale de muncă trebuie să se aplice doar personalului direct implicat în producție, care efectiv își desfășoară activitatea în condițiile amintite”.
Ce spune acum Radu Miruță, când salariații de la secțiile chimice și de la căi ferate uzinale nu se pot pensiona mai devreme? Că de vină sunt casele de pensii, conducerea Complexului Energetic Oltenia, PNL și PSD și așa mai departe.
Poate a uitat că el a stricat legea, dar fiecare pas a fost consemnat și poate fi găsit pe site-ul Camerei Deputaților. Bine, dacă vă plac minciunile, este mai bine să nu citiți.