Anchetă
Cum au scăpat doi șefi din CE Oltenia de plata prejudiciilor
Metoda prin care angajații instituțiilor din companiilor de stat scapă de plata prejudiciilor este extrem de simplă. După ce Curtea de Conturi impune recuperarea sumelor, șefii instituției au grijă să meargă în instanță imediat după ce trece termenul legal și sumele se prescriu.
Așa s-a întâmplat și la Complexul Energetic Oltenia. Pe 31.01.2020, Curtea de Conturi emite o decizie pentru recuperarea sumei de 41.100 lei, de la doi șefi ai Direcției Miniere din perioada 2013-2017, mai exact directorul de investiții și inginerul șef.
Acestora li s-au imputat costurile pe care compania le-a avut ca urmare a refuzului de a reda în circuitul agricol suprafețele de teren deținute de un cetățean din Fărcășești prin două titluri de proprietate, precum și penalități de întârziere și cheltuieli de executare silită ca urmare a refuzului de a lua măsuri din propria inițiativă pentru aducerea la starea inițială a terenurilor.
Doar că dauna a fost produsă pe 20.06.2017, când compania l-a despăgubit pe cetățeanul în cauză, iar procesul împotriva directorilor a fost intentat pe 07.10.2020.
Cum între cele două date sunt mai mult de trei ani, avocatul foștilor directori a invocat prescrierea. “Admite excepția de prescripție a dreptului material la acțiune invocată de pârâți. Respinge acțiunea formulată de către reclamanta Complexul Energetic Oltenia”, a fost decizia Tribunalului Gorj.