Actualitate

Cum au reușit alții să amâne închiderea cărbunelui până în 2049 și noi îi cântăm prohodul?

În timp ce politicienii noștri se smiorcăie că nu reușesc să amâne închiderea mineritului măcar cu un an, doi, alte țări europene au bifat o reușită mult mai mare. Germania și Polonia vor spune stop cărbunelui abia în 2049. Asta în timp ce, la noi, deja se cântă prohodul energiei pe bază de cărbune. 

 

La noi, mai mult s-a vorbit decât s-a făcut. O confirmă și un fost șef din Complexul Oltenia. Gabriel Giorgi, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei, spune că ministrul Energiei, Sebastian Burduja s-a limitat să facă declarații bombastice, dar nu a făcut niciun demers concret.

 

„Noi ne-am obișnuit să facă tot felul de declarații bombastice, dar nu a făcut niciun demers după acele declarații. Trebuie prelungit planul de restructurare pentru ca producătorii pe bază de cărbune să poată produce energie până spre 2049, cum au Polonia și Germania și după aceea să discutăm. Iarăși punem carul înaintea boilor și nu este în regulă. Aceste demersuri sunt vitale pentru a putea vorbi apoi de un mix energetic”, a declarat Gabriel Giorgi, la Radio Infinit. 

 

Tot aici, Giorgi a deschis și cutia pandorei: mixul energetic. Și în acest caz, s-a vorbit în ultimii zece ani mult, dar nu s-a făcut nimic. Și când să se facă, se scoate din schemă cărbunele. Ce mix energetic e fără cărbune?, se întreabă Giorgi.

 

“Să găsească soluții, să discute cu Comisia Europeană pentru planul de restructurare care știți bine ce prevede, închiderea producătorilor pe bază de cărbune. Din moment ce îi închizi, cum reușești să faci acest mix energetic care există în toate țările europene. Tu, dacă închizi cărbunele, cum mai faci acest mix?”, a mai afirmat Gabriel Giorgi.

 

 

Graficul de închidere a capacităților de producție pe cărbune de la CE Oltenia, începând cu anul 2026, toate gupurile pe cărbune vor fi trecute în ceea ce se cheamă rezervă de capacitate. Închiderea grupurilor pe cărbune, însoțită și de închiderea treptată a carierelor de suprafață, va conduce și la restrângerea personalului. Astfel, dacă în acest moment, CEO are aproape nouă mii de angajați, în 2026 va mai rămâne doar cu jumătate.

Vizualizări: 1,670

Alte articole din Actualitate:

Citește și: