Actualitate

Cum argumentează Casa de Pensii respingerea dosarelor minerilor și energeticienilor

Are 52 de ani, lucrează la Complexul Energetic Oltenia, în producție, dar după părerea Casei Județene de Pensii Gorj, ar trebui să mai stea în câmpul muncii până la 63 de ani. Asta deși are un stagiu de cotizare de peste 36 de ani, mare parte în condiții deosebite de muncă.

Casa de Pensii Gorj a cerut până acum respingerea a mii de cereri de pensionare și de recalculare a pensiei, pe Legea 197/2021. Asta pentru că instituția publică susține că legea nu poate fi aplicată retroactiv, în sensul recunoașterii condițiilor grele de muncă de dinainte de vara anului trecut, când a intrat în vigoare.

“Așadar, în primul rând, vă rugăm să rețineți că, așa cum rezultă din conținutul actului normativ, Legea 197/2021 se aplică doar pentru viitor, respectiv după 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României și nu conține reglementări referitoare la asimilarea în condiții speciale a perioadelor realizate în condițiile speciale arătate la art. 30, alin. 1, lit. i, înainte de intrarea în vigoare a acesteia”, se arată în întâmpinările pe care Casa de Pensii Gorj le depune la instanță.

Iată cum a răspuns un judecător de la Curtea de Apel Craiova unei astfel de susțineri: “În ceea ce privește susținerea intimatei în sensul că prevederile art. 30 alin 1 lit i, art. 56 alin 1 lit d, art. 56 alin 3 lit. d şi art. 56 ind. 2 alin 1 din Legea nr 197/2021 invocate de contestator, se aplică doar pentru viitor, instanța a apreciat că aceasta este nefondată. De altfel, ulterior formulării cererii de pensionare, legiuitorul a lămurit condiţiile de aplicare în timp a dispoziţiilor art. 30 din Legea nr. 263/2010, prin adoptarea Legii nr. 74/30 martie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 315/31.03.2022”.

Chiar dacă judecătorii din Oltenia interpretează legea în favoarea salariaților, nu le pot da câștig de cauză, pentru că adeverințele primite de la CE Oltenia nu sunt corespunzătoare noii legislații. 

Și acest aspect este invocat în întâmpinării Casei de Pensii. “Rugăm instanța de judecată să constate că petenta nu a depus niciun document din care să rezultă că a desfășurat activitate în condițiile prevăzute de art. 30 lit. i din Legea 263/2010 modificată din completată”, se arată în document.

Casa de Pensii Gorj mai arată că “activitățile din unitățile de producție a energiei electrice și termice reglementate de Legea 197/2021 nu au făcut parte din categoria locurilor de muncă încadrate în condiții speciale de muncă, în sensul cadrului legislativ anterior datei de 18.08.2021”.

Casa de Pensii mai face referire la faptul că angajatorul, în speță Complexul Energetic Oltenia, nu a plătit contribuții pentru condiții speciale aferente perioadei de dinainte de Legea 197, iar în România nu există legislație care să prevadă excepții de la plata acestei contribuții.

“Precizăm că legiuitorul a dispus ca existența condițiilor speciale de muncă pentru o perioadă de peste 25 de ani să fie o condiție esențială pentru a opera reducerea cu 13 ani a vârstei standard de pensionare, toate prevederile legale care conduc la această reducere vorbesc despre stagiu de cotizare realizat în condiții speciale, condiții speciale care în acest caz nu sunt dovedite și nici nu pot fi dovedite atâta timp cât nu există cadru legal pentru perioada anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 197/2021”, se mai arată în întâmpinările depuse de Casa de Pensii Gorj.

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a recunoscut că, dacă legea 197 s-ar aplica așa cum au decis multe instanțe, compania ar avea o mare problemă din punct de vedere al asigurării cu personal calificat.

Vizualizări: 4,827

Alte articole din Actualitate:

Citește și: