Anchetă
Cum a vrut să-i fenteze pe polițiști o șoferiță din Motru
O femeie din Motru a fost condamnată la o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu suspendare, după ce s-a urcat la volanul unui BMW, deși nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, având în vedere că permisul îi fusese suspendat.
Fapta sa a avut loc în data de 25 iulie 2020, noaptea. Polițiștii au observat autoturismul, care circula pe bulevardul Trandafirilor din Motru, al cărei conducător auto a evitat contactul cu autospeciala de poliție, iar la vederea acesteia și-a mărit viteza de deplasare spre Casa Sindicatelor din Motru, după care a virat la dreapta, pe strada Mărului.
Lucrătorii de poliție au pornit în urmărirea acestui autoturism, folosind semnalele acustice și luminoase ale autospecialei și i-au efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului auto, care s-a conformat și a oprit în zona unui depozit.
Fiind legitimată, șoferița a prezentat organelor de poliție un permis de conducere eliberat de autoritățile italiene. După efectuarea de verificări în baza de date, polițiștii au constatat faptul că aceasta se afla în perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Mai mult decât atât, polițiștii au aflat că, în 22 iulie 2020, așadar cu trei zile înainte, șoferița s-a prezentat la IPJ Gorj-Serviciul Rutier, unde a formulat o cerere de restituire a permisului de conducere înainte de expirarea perioadei de suspendare, anexând la aceasta o declarație notarială autentică pe propria răspundere prin care se obliga ca pe perioada de suspendare a exercitării dreptului său de a conduce, adică până în 14 septembrie 2020, să nu conducă autovehicule pe teritoriul României.
Pentru a-i restitui permisul, le-a spus polițiștilor că va pleca din țară în aceeași zi, în Italia, lucru care, evident, nu l-a și făcut. Cert este că permisul i-a fost eliberat în baza respectivei cereri.
Fiind audiată, femeia a recunoscut că a condus autoturismul în acea noapte, ”însă a precizat că nu a cunoscut legislația rutieră din România, fiind plecată de 12 ani în Italia și, de asemenea, nu a cunoscut că prin declarația notarială pe propria răspundere s-a obligat să nu mai conducă autovehicule pe teritoriul României, întrucât nu a înțeles conținutul ei”, se arată în hotărârea Judecătoriei Motru.
Magistrații au dispus în cazul său amânarea aplicării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere, va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere, respectiv să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea.
Femeia a fost obligată la plata sumei de 350 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea pronunțată în data de 15 iulie de Judecătoria Motru poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.