Anchetă
Cum a scăpat de pușcărie un fost director din minerit
Fostul director economic de la EMC Rovinari, Vasile Ghimiș, a primit un cadou de Crăciun, scăpând de dosarul penal în care a fost trimis în judecată. Și asta ca urmare a prescrierii faptelor. Drept urmare, judecătorii Tribunalului Gorj au încetat, marți, procesul penal în care Ghimiș era acuzat de abuz în serviciu. Au fost menținute însă prevederile referitoare la răspunderea civilă.
„În baza art. 396 alin.1,6 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin.1 lit. f Cod procedură penală, art. 154 alin.1 lit. c Cod penal și art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr.297/2018 și nr. 358/2022, cu aplicarea Deciziei nr.265/2014 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului G.V, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, (3 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în minuta sentinței Tribunalului Gorj.
În acest dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Daniel Sever Giurcău, pentru complicitate la abuz în serviciu. Și acesta a scăpat de acuzații.
Instanța a respins însă „excepţia prescripţiei dreptului la acţiune în repararea pagubei cauzată prin fapta penală, invocată de inculpaţi”. Așadar, Ghimiș şi Giurcău sunt obligați, în solidar, să plătească părţii civile - Complexul Energetic Oltenia - suma de 165.831 lei (cu TVA). În plus, judecătorii au decis menținerea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor celor doi, până la achitarea banilor.
Potrivit DNA, pe finalul anului 2012, Ghimiș ar fi dispus cumpărarea pentru unitatea minieră a unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor, la prețuri supraevaluate. Achiziția a fost fragmentată pentru a putea fi realizată în mod direct. Asta după ce, anterior, Ghimiș stabilise cu omul de afaceri prețurile produselor respective. S-a ajuns astfel ca un furtun PSI să coste 850 de lei bucata, în condițiile în care pe piața se vindea cu puțin peste 100 de lei.
Ghimiș avea deja o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul achizițiilor supraevaluate în care a fost condamnat cu executare fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie.
Sentința Tribunalului Gorj nu este definitivă. Judecătorii au trebuit să pună în aplicare controversata decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor. Este vorba despre un articol din Codul Penal, care le permitea procurorilor să obțină întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi care a fost declarat neconstituţional.