Actualitate
Cum a reacționat Comisia Europeană la cererea CE Oltenia de amânare a închiderii grupurilor
Ministerul Energiei a cerut, în numele Complexului Energetic Oltenia, amânarea închiderii unor grupuri energetice, față de termenele asumate prin planul de restructurare.
Anunțul a fost făcut la Gorj TV de managerul companiei, Daniel Burlan, care a precizat că planul de restructurare nu poate fi respectat: “Noi trebuie să face raportări semestriale privind modul îndeplinire a măsurile pe care ni le-am asumat prin planul de de restructurare. Este clar că, la momentul acesta, nu putem să ducem la îndeplinire aceste măsuri, întrucât contextul și conjunctura ne cer să funcționăm, nu să închidem”.
Burlan a spus și care a fost prima reacție a partenerilor de dialog: “Comisia Europeană este receptivă la modificări. În momentul în care le demonstrezi că prin activitate, prin creșterea consumului de cărbune nu se impune un alt ajutor de stat, nu au nimic împotrivă. Nu se împotrivesc modului operativ din societate. Singura condiție este să nu produci pierderi și să nu soliciți ajutor de stat”. Interesant punct de vedere, câtă vreme planul a fost impus ca să nu mai producă poluare, nu pierderi, sau cel puțin așa a fost justificat.
CE Oltenia ar trebui să închidă la 31 decembrie grupurile 3 Rovinari și 7 Turceni, ambele de câte 330MW. “Într-o primă discuție pe care am avut-o cu Comisia Europeană le-am prezentat o decalare a termenului de oprire a capacităților, pentru că nu putem discuta de dezafectarea lor, mai ales în situația în care suntem noi cu grupurile”, a mai spus Burlan.
Reamintim că CE Oltenia a închis deja două grupuri anul trecut, respectiv grupul energetic Turceni 3 cu o putere instalată de 330 MW și grupul energetic Ișalnița 8 cu o putere instalată de 315 MW, fiind vorba de o retragere definitivă din exploatare, cu pierderea licenței.
Ordonanța decarbonizării, adoptată în această vară, permite de acum încolo trecerea grupurilor energetice în rezervă tehnică, nemaifiind permisă închiderea și dezafectarea, înainte de a fi puse alte capacități de producție în funcțiune.