Anchetă

Cum a devenit Aparegio „stat la stat”

Cu conturile doldora, cu organigrama sufocată, cu birourile pline, cu un director care încasează și salariu și pensie, dar cu un interes pentru oameni cât un firicel de apă. Compania Aparegio e dovada că se poate încasa fără să miști prea mult lucrurile. Ultimul exemplu e avaria din Târgu Jiu, care a lăsat 20 de mii de oameni fără apă la robinete o zi și o noapte. La fața locului a fost și primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, alături de un grup de localnici din zonă. Nu mai puțin de două ore au așteptat până la sosirea echipei de intervenție a societății de apă și canal!!!

 

Și nu doar în Târgu Jiu, ci și în alte localități. Problema e trasă la indigo cam peste tot, majoritatea primarilor fiind nemulțumiți de serviciile prestate de societatea Aparegio. Luăm exemplul de luna trecută: Baia de Fier, unde compania mimează că repară conducte, că modernizează rețeaua și că potabilizează apa. În realitate, localnicilor le-au fost băgate pe gât contracte și le e facturată o apă care e potabilă doar pe hârtie. Dacă plouă, oamenii nu au apă. Dacă e secetă, iar nu au apă. Dar facturile se adună, debranșările nu țin cont de calitatea proastă a apei, de faptul că la robinet curge mai mult nămol decât apă și că întreaga rețea e de zeci de ani. Aparegio n-a știut decât să amenințe oamenii că-i debranșează dacă nu-și plătesc apa pe care o consumă doar prin gospodărie, că de băut nici vorbă. 

 

În Baia de Fier, primarul Dumitru Turbăceanu a luat o decizie radicală: A dat în judecată Aparegio și vrea să ia toate rețelele înapoi! Nu e departe acest scenariu nici de Târgu Jiu, unde avariile sunt la ordinea zilei, unde apa curge prin conducte de peste 60 de ani, mâncate de rugină și cârpite. Despre preț...nu are sens să discutăm. Intenția primarului Marcel Romanescu de a merge în instanță pare ultima soluție prin care poate scăpa municipiul din această "menghină" numită Aparegio. Să depună cereri de intervenient în dosar și asociațiile de locatari, studii reale făcute, probe sunt din belșug, una peste alta ar duce cu siguranță la rezilierea contractului. Ulterior preluate rețelele de apă și canalizare de către Edilitara, societate coordonată de Primăria municipiului Târgu Jiu.

Nimeni nu poate da o explicație, de ce Aparegio are peste 500 de angajați, dar la o avarie sunt cinci cu sapa, doișpe cu mapa și zece cu selfie-ul și degetul arătător. Așa a fost și la ultima avarie de pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu. Degeaba sunt birourile arhipline și organigrama nu mai are căsuțe care să mai fie umplute de funcții și nume pentru toți cumetrii și cumetrele. În teren, nu s-a văzut nicio forță ori vreun interes pentru cetățean. S-au văzut șiroaie de apă care au curs pe câțiva kilometri o jumătate de zi. Apă risipită care se va regăsi, fără îndoială, în facturile tuturor târgujienilor, că doar n-o să răspundă altcineva pentru că investițiile în rețeaua de apă și canalizare se derulează ca și când Stan și Bran și-au dat doctoratul în inginerie. Specialiștii nu trezesc interes într-o societate care a pus monopol pe județ, doar sinecurile au loc să cãpușeze bugetul. 

 

Latifundiarul de la vârful Aparegio

 

Traian Pătrășcoiu, directorul general al Aparegio, nu și-a mai actualizat de patru ani informațiile pe site. Ultima declarație de avere postată e din 2020. Aflăm de aici că are cinci terenuri în Târgu Jiu și în Schela, unele cumpărate, altele moștenite. Mai are trei case: două în Schela, una în Târgu Jiu. Ultima e construită în 2010 și are aproape 250 de metri pătrați. La capitolul mașini, în declarația din 2020, și-a trecut un Tico fabricat în anul 2000. Are inele și brățări în valoare de 15 mii de euro. 

 

Are și pensie, și salariu de director. De la Aparegio, încasa, în 2020, peste 160 de mii de lei pe an. Adică peste 13 mii de lei încasați lunar ca director general. După ce își "atinge" și indicatorii de performanță, mai încasează un porcoi de bani. 

 

Corijenți la informațiile publice

 

Pe site-ul Aparegio, n-ai vreo șansă să afli o informație actualizată. Statul de funcții postat pe site e din 2019, iar declarațiile de avere ale șefilor nu au mai fost postate de patru ani. 

 

Pe statul de funcții de acum cinci ani, singurul care e făcut public de Aparegio, avem așa: un director general – Traian Pătrășcoiu, șase manageri de departamente, patru oameni la Resurse Umane, cinci la Secretariat și doi în Biroul Juridic. 17 angajați figurează la Laboratorul de monitorizare a apei și încă 17 la biroul care se ocupă cu fondurile europene. Se adaugă încă 11 la Economic, 29 la departamentul Comercial, 24 la Control, 10 la Producție, 14 șoferi și 24 de mecanici, strungari, electricieni, tinichigii. Mai departe, sunt 170 de angajați la Sectorul Apă Canal Târgu Jiu, 50 la Târgu-Cărbunești, 65 la Motru, 15 la Țicleni, 43 în Bumbești-Jiu, 25 la Rovinari, 10 la Turceni, 10 la Tismana, 15 la Runcu, 16 la Novaci. 

 

La un calcul simplu, Aparegio are în jur de 500 de angajați. 500! În teren, câți vedeți?

Vizualizări: 3,166

Alte articole din Anchetă:

Citește și: