Actualitate

Cum a ajuns România să importe energie foarte scumpă pe caniculă

România a ajuns să importe energie foarte scumpă ca să-și acopere consumul mare de zilele acestea, atrage atenția deputatul Radu Miruță. Astăzi, la ora 12, România importa peste 700 MWh ca să-și acopere necesarul, producția fiind sub consum. Prețul la care a cumpărat România astăzi energie este mult peste prețul la care producem, dublu, dar mult mai mare și față de prețul pe care-l plătesc alte state europene. 

 

"România a cumpărat astăzi cu 190 euro MWh, Cehia cu 57 euro, Franța cu 78 euro, iar Germania a cumpărat azi cu 91 euro MWh. La aceste prețuri s-a ajuns după ce politica energetică a României nu a fost în interesul României, ci in interesul țărilor care nu mai aveau din ce produce suplimentar energie. ⁠16000 RON/MWh în piață de echilibrare; ⁠190 de euro/MWh prețul mediu pe piață spot, cu intervale orare și de 560 euro/MWh, în timp ce în Franța, sau Germania prețurile sunt la jumătate", transmite parlamentarul Radu Miruță într-un comunicat de presă. 

 

Cu Virgil Popescu și cu Sebastian Burduja la Energie, țara noastră n-a făcut nici strategii, nici investiții pentru ca acum să nu asistăm la aceasta situatie. “De ce? Pentru că cea mai scumpă energie este cea pe care nu o ai atunci când îți trebuie! Panourile fotovoltaice nu produc când are românul nevoie mai mare, adică nu produc energie în bandă, iar energia electrică nu merge băgată la borcan vara și scoasă din beci iarna. În aceste condiții, vom vedea prețuri din ce în ce mai mari pe piață spot si prețuri imense în piața de echilibrare, fiindcă nevoile de consum nu pot fi sincronizate în funcție de cum bate vântul, sau cum e soare afară. România, cu Popescu și Burduja la Energie nu a avut nici strategie, nu a făcut nici investiții în infrastructură, iar oalele sparte le plătim noi toți”, afirmă deputatul USR de Gorj, Radu Miruță

 

 

Prețurile mari la energie din această perioadă nu se regăsesc, momentan, în facturile fiecăruia dintre noi pentru că prețul la energie este plafonat până în martie 2025. Dar, diferențele de preț vor fi plătite tot de guvernul României către companiile private tot din taxele și impozitele cetățenilor. În plus, prețurile mari la energie nu ajută consumatorii mari, industriali, să se dezvolte. 

 

Soluția corectă, mai adaugă Miruță, 3ste păstrarea cărbunelui în bandă. “Există soluții corecte, trebuie doar aplicate. Pe lângă producția pe cărbune și tariful orar diferențiat, collateral putem introduce proiecte de “stocare” a energiei electrice prin hidrocentrale cu pompaj, cum este cel de la Tarnita, alt reactor nou la Cernavodă, sau reluarea lucrărilor la hidrocentralelor de la Valea Sadului și Curtisoara. În plus, termocentrala de la Iernut nu este gata de aproape 15 ani, cele pe gaz de la Turceni si Isalnita sunt departe si de stadiul de macheta, grupul 1 de la Cernavoda intră câțiva ani în revizie, așa că trebuie privit rational la ce avem, fiindca Romania nu isi permite preturi mari la energie cat timp are acasa cu ce scadea aceste preturi”, mai spune Miruță. 

 

 

Vizualizări: 601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: