Social
Cu cât se vând strugurii pentru vin
Românii se pregătesc să culeagă vița de vie, dar deja caută clienți pentru struguri. În general, prețul cerut pe rețelele de socializare este de 1,5 lei/kg, dar sunt și anunțuri cu doi lei/kg.
“Începem recoltarea în data de 4-5 septembrie, dar puteți suna din timp să vă luăm comanda, avem 4 mașini care distribuie în toata țara”, este unul din anunțuri.
“Vând struguri nova alba și ananas 2lei/kg, se culeg pe data de 26-27 septembrie”, este anunțul unui gorjean din Runcu.
“Vând struguri: ananas, italiană și novă alba pentru vin. Strugurii sunt naturali, NETRATAȚI! În vie nu s-a folosit ierbicid. Locația este în Comuna Dănești, sat Bucureasa, județ Gorj. Prețul este 2 lei/kg”, a postat un gorjean pe olx.
Strugurii cei mai buni pentru vin sunt cei lasati sa se coaca bine, culesi cât mai târziu. În felul acesta se formează zaharina naturală si nu este nevoie de adaos de zahăr. Cel mai bun vin este cel care are 10 grade tărie, rezistă de la an la an. Tăria vinului este dată exact de zahărul din struguri. Dacă are mai puține grade, vinul este slab și se strică, nu rezistă până în primavară.
Când strugurii sunt bine copti, se începe culesul. Este bine să se culeagă strugurii în coșuri din nuiele (târne) sau găleți din plastic, nu din metal.
Este ideal ca vinul să se facă imediat ce se culeg strugurii, să nu stea mult. Daca se cumpără struguri, este bine să nu stea mai mult de 24 de ore, iar daca sunt în saci de plastic, e bine macar sa fie rasturnati. Nu trebuie ca strugurii sa stea mai mult de câteva ore in saci.
Valoarea nutritiva a vinului rosu
Vinul rosu contine urmatoarele vitamine si minerale - chiar daca acestea sunt prezente in cantitati mici.
Potasiu - acesta ajuta la reglarea ritmului cardiac, ajuta in sinteza acidului proteic si nucleic, la producerea de energie si transformarea zaharului din sange in glicogen;
Fosfor - acesta ajuta la transformarea mancarii ingerate in energie. Fosforul ajuta, de asemenea, functia renala, multiplicare celulara, metabolismul si sustine contractiile musculare ale inimii;
Colina - ajuta la mentinerea sanatatii generale;
Fluor - este un mineral care poate preveni aparitia cariilor si mentine smaltul dintilor puternic;
Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii
Fumatul afecteaza in mod semnificativ capacitatea vaselor de sange de a se relaxa in mod natural. Vinul rosu reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului - stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange si inima.
Noile cercetari arata ca vinul rosu contine melatonina. Melatonina ajuta la reglarea ceasului biologic, asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn. Melatonina este de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati antiimbatranire si anticancerigene.
Vinul contine resveratrol. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si a dementei. S-a dovedit ca resveratrolul are si proprietati antiinflamatorii.
Cercetatorii au descoperit ca fiecare pahar de vin rosu consumat zilnic, poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
Vinul rosu poate preveni debutul si progresia aterosclerozei. Atat alcoolul cat si polifenolii aflati in vinul rosu par sa favorizeze mentinerea sanatatii vaselor de sange.
Pentru ca strugurii negri fermenteaza cu pielitele intacte, in vinul rosu se pastreaza o cantitate mai mare de antioxidanti - intre care taninii si resveratrolul sunt cei mai cunoscuti. Chiar si asa, acesti compusi benefici pentru sanatate se regasesc si in vinul alb.
Valoarea nutritiva a vinului alb
Vinul alb contine si el o serie de nutrienti, vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman.
Vitamina B2, B3, B6 - complexul de vitamine B este esential pentru o buna functionare a organismului;
Potasiu, fier - potasiu sprijina sanatatea celulelor iar fierul este parte a hemoglobinei, o proteina care transporta oxigenul in toate celulele corpului;
Mangan - pentru sanatatea nervilor, sanatatea sistemului imunitar si reglarea nivelului de zahar din sange;
Calciu, magneziu, zinc, fosfor- sunt nutrienti importanti pentru organism;
Beneficiile vinului alb asupra sanatatii
Antioxidantii pe care-i contine vinul alb ajuta la combaterea stresului oxidativ. Acestia contribuie și la ameliorarea unor afectiuni inflamatorii.
Poate reduce nivelul de colesterol „rau” . Vinul contine compusi care contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau” (LDL) din sange si, in acelasi timp, creste nivelul colesterolului „bun” (HDL).
Ajuta la imbunatatirea sistemului circulator. Astfel vinul alb este considerat - aproape - la fel de eficient precum cel rosu in imbunatatirea functiilor inimii si ale sistemului circulator.
Poate contribui la controlul greutatii -vinul alb - mai ales cel sec - are mai putine calorii decat cel rosu, asa ca este cel mai recomandat sa insoteasca o masa usoara, cu peste si salata.
Imbunatateste calitatea somnului- la fel ca in cazul dietelor, vinul alb consumat seara cu moderatie (nu mai mult de un pahar) poate contribui la un somn de calitate.
Vinul alb contine mai putine calorii fata de vinul rosu - numarul de calorii nu este insa unul standard, ci difera de la un soi de vin la altul si de la o metoda de productie la alta. Criteriul principal este nivelul de zahar din boabele de struguri si procentul de alcool.