Actualitate

Crede că studiul de adecvanță este doar un pretext pentru a nu fi purtate negocieri cu Comisia Europeană

Liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia cred că nerealizarea studiului de adecvanță ar face parte dintr-o strategie mult mai amplă. Totuși, România a avut un astfel de studiu realizat în anul 2019, iar în el se specifica clar faptul că țara noastră nu poate renunța la energia produsă pe bază de cărbune mai devreme de anul 2030.

 

Acum, se așteaptă un nou document de acest fel care ar urma să fie folosit la negocierile cu Comisia Europeană pentru decalarea termenelor de închidere ale capacităților de la Complexul Energetic Oltenia, însă nici până în momentul de față nu s-a făcut licitația pentru adjudecarea acestui studiu și mai apoi pentru elaborarea lui. Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, crede că acest lucru este un pretext pentru a nu fi purtate negocieri cu comisarii europeni.

„Așteptați un studiu de adecvanță, dar ălă nici măcar nu a început, nici măcar nu este licitat. Atunci ce să mai înțelegi? Când s-a făcut ultimul studiu de adecvanță a Sistemului Energetic în 2018 – 2019, nu era început Planul de Restructurare și se spunea clar că, până în 2030, România nu se poate dispensa de energia pe bază de cărbune. Între timp, a dispărut din piață mai mult de jumătate din energie. Nu au ținut cont de el. Cred că este un pretext și se folosesc de acest aspect. Nu știu dacă doar Burduja, toți se joacă ping pong, în fond, este o decizie guvernamentală”, a declarat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

 

Vizualizări: 1,032

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: