Actualitate
Cozile de topor încă mai încearcă blocarea investiției de pe Jiu
Organizaţia pentru protecţia mediului Agent Green susține că România riscă un infringement dacă deputaţii vor adopta, miercuri, legea prin care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate pentru a permite reluarea lucrărilor la obiectivele hidroenergetice aprobate înainte de 29 iunie 2007. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat.
Așa-zișii iubitori de mediu spun că este mai bine să demolezi centralele de pe Jiu, realizate în proporție de 90%, decât să le finalizezi. În mod cert demolarea ar polua mai mult, dar când ești coadă de topor, nu gândești.
„Comisia Europeană ne-a răspuns. Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor va genera un infringement direct dacă mâine va vota legea care ar urma să aprobe schimbarea limitelor de arii protejate sau desfiinţarea acestora pentru a da undă verde defrişărilor şi betonării ultimelor râuri sălbatice pentru a favoriza construcţia de hidrocentrale”, se afirmă într-o postare a Agent Green.
O lume întreagă caută soluții pentru a asigura independența energetică, numai la noi se opun niște așa-ziși ecologiști. Și culmea, vorbim de energie hidro, printre cele mai curate posibile.
Problema e că unii au băgat un sfert din Românie în parcuri protejate, de nu mai poți să faci nimic în țara asta, nici măcar să scoți legal o roabă de pietriș de undeva.
Cumva, războiul din Ucraina are și efecte bune, în sensul în care investițiile hidroenergetice de pe Jiu, blocate de ecologiști, ar putea fi finalizate, mai ales că au înghițit deja 150 de milioane de euro.
Pe de altă parte ar putea fi amânat planul de restructurare de la CE Oltenia cu câțiva ani, ceea ce ar mai permite Gorjului să respire o vreme. Că alternative la minerit nu avem decât din vorbe, și alea spuse cu o jumătate de gură.