Actualitate

Concluziile Corpului de Control. Seceta e de vină pentru incidentul de la Pinoasa!

Corpul de Control trimis de ministrul Energiei la Complexul Energetic Oltenia după dezastrul de la Cariera Pinoasa a finalizat verificările și anunță concluziile. Controlul a avut loc săptămâna trecută. Una dintre concluziile notate de Ministerul Energiei este că seceta și cutremurele au provocat, în timp, dislocarea masivă de rocă ce a dus la alunecarea de teren de la începutul acestei luni.

 

Controlorii ministeriali au ajuns la Târgu Jiu la trei zile după incidentul care a avut loc la Pinoasa, unde o alunecare de teren a distrus două utilaje de mare capacitate și a provocat pagube materiale importante. Doar o minune a făcut să nu fie oameni răniți. 

“În Notele de relații prezentate echipei de inspecție de membrii organelor de conducere ale societății și salariații acesteia s-a precizat faptul că alunecarea de teren, cu dislocarea blocurilor masive de rocă a fost determinată de seceta prelungită, regimul climatic canicular din ultima perioadă, cutremure, alterarea în timp a solului sub influența factorilor geoclimatici, eventuale fisuri în profunzime, nevizibile”, transmite Ministerul Energiei.

Riscul apariției unor alunecări de teren a fost semnalat la începutul anului în curs și au fost consemnate măsuri specifice pentru diminuarea acestuia, cu privire la care urmează a se analiza și stabili eficiența, se mai notează în același document.

Cu toate acestea, reprezentanții Corpului de Control au cerut companiei de la Târgu Jiu să identifice cauzele tehnice concrete care au dus la alunecarea de teren soldată cu distrugerea utilajelor, inclusiv cercetarea la fața locului după stabilizarea zonei / versantului, cu respectarea normelor referitoare la SSM. 

Dacă este cazul de salariați vinovați, mai subliniază Corpul de Control, compania trebuie să-i identifice și să-i sancționeze și, de asemenea, să identifice prejudiciile cauzate și să stabilească modul în care vor fi recuperate pierderile.

 „Am finalizat raportul corpului de control privind concluziile preliminare ale incidentului de săptămâna trecută de la Cariera Rovinari – Sectorul Pinoasa. Le mulțumesc profesioniștilor din Ministerul Energiei și Complexul Energetic Oltenia SA pentru promptitudine și deschidere. Ipotezele inițiale, care indicau factori naturali ca fiind cauza surpării, se confirmă la acest moment, pe baza informațiilor furnizate de angajații CEO, rămânând de evaluat doar o eventuală culpă profesională a persoanelor care, dacă ar fi cunoscut existența riscului, ar fi trebuit să mute preventiv utilajele și să ia măsuri de perimetrare și protecție. Am toată încrederea că, pe viitor, conducerea CEO va preveni astfel de incidente,” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În raport nu scrie nicăieri că un pericol similar paște cam toate carierele din cadrul Complexului pentru că în goana după cărbune utilajele au lucrat la foc continuu și în toate direcțiile fără să respecte cu sfințenie regulile. Nu se menționează nici de exproprierile care s-au făcut ba târziu, ba deloc, ba în “coada” carierei în loc să se înceapă de lângă fonturile de lucru. Nu știe ministrul, se pare, nici de faptul că nu s-au mai investit fonduri în producție, în utilaje pentru că oamenii lucrează cu aceleași excavatoare care scoteau cărbune și acum 50 de ani. Tot oamenii care, de multe ori, își pun viața în pericol sunt cei care „cârpesc” benzi, înlocuiesc piese ca să mai prelungească puțin soarta mineritului și să mai țină becul aprins.

Vizualizări: 1,068

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: